Rohlik.cz

Sváteční vánočka

Sváteční vánočka
  • 130 minut
  • 8 porcí
  • Středně těžký

0 ×

Postup:

1Těsto zadělejte takzvaně na omládek. Tzn. do mísy smíchejte polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijte do něj 2/3 mléka a rozdrobte droždí. Ze stran do něj po troškách vmíchejte mouku, dokud nevznikne těstíčko husté jako na lívance. Povrch posypte jemnou vrstvou hladké mouky a nechte v teplém místě 30 minut vzejít.

2Po 30 minutách vmíchejte všechny ostatní suroviny (cukr, máslo, sůl a vejce), dolijte zbylé mléko a vypracujte těsto. Robot bude při nízkých obrátkách potřebovat 10 minut. pokud budete těsto zpracovávat v ruce, trvá to déle. Nakonec vmíchejte rozinky, mandle a zapracujte do těsta.

3Těsto přesuňte na vál a nechte 30 minut odpočinout. Odpočinuté těsto rozdělte na 6 dílů (o váze cca 100 g), každý vyválejte válečkem na placku, stočte rukou a vyválejte na pramen dlouhý 30 cm.

4Prameny na jednom konci spojte a upleťte vánočku. Vánočku dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte hodinu kynout. Předehřejte troubu na 160°C. Potřete vejcem, posypte mandlovými lupínky a pečte 40 – 50 minut dozlatova.

5Recept najdete na blogu Chutě světa.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.