Rohlik.cz

Hovězí svíčková s teplým čočkovým salátem

Hovězí svíčková s teplým čočkovým salátem
  • Koko
  • 45 minut
  • 2 porce
  • Středně těžký

3 ×

Sehnat telecí svíčkovou není tak jednoduché jako sehnat tu hovězí, takže použijeme hovězí. Nejčastěji koupíte celou svíčkovou, nejmenší má něco málo pod kilo, takže to chce pozvat celou rodinu k velkému stolu, protože tohle maso mrazit by byl hřích.

Postup:

1Maso minimálně půl hodiny před tepelnou úpravou vyndejte z lednice, ať nabere teplotu.

2První připravte zeleninový kaviár. Lilek pečte v celku, propíchaný vidličkou. Pokud vám vadí jeho slupka, rovnou ji odřízněte nebo oloupejte škrabkou a dejte péct už bez ní. Cuketu loupat nemusíte. Obojí snese plátky 5 – 7 mm, lilek klidně ještě silnější, stejně splihne. Papriky rozpulte a umístěte řezem dolů. Zeleninu lehce pokápněte olejem a pečte v troubě cca 20 minut na 180 – 200 °C, dokud nejsou papriky lehce zčernalé (budou se lépe loupat). Lilek po vyjmutí z trouby oloupejte a následně nekrájejte, ale rozmělňujte na kaši. Do čočky mi tohle zpracování připadá vhodnější. Zchladlé papriky oloupejte. Cuketu a oloupané papriky nakrájejte na malé kostičky.

3Ať už pořídíte francouzskou zelenou čočku nebo belugu (černou čočku), chce to tento drobnozrnný typ vhodný právě do salátů. Nerozvařuje se, zůstává pěkně na skus. Čočku si předvařte na skus, vodu nevylévejte, ale uchovejte. Při varu čočku kontrolujte, abyste ji nenechali ve vodě moc dlouho.

4Na pánvi rozehřejte máslo a na něm nechte zesklovatět na jemno nakrájenou šalotku. Přidejte předvařenou čočku, na pánvi ještě malinko podlijte. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte na drobno nakrájené olivy, zeleninový kaviár, ocet, případně bylinky podle chuti. Navrch dejte trochu másla, přikryjte pokličkou a uchovávejte stranou teplé.

5V tu chvíli opečte ze všech stran naolejované maso pěkně do hněda, to zabere celkem asi 3 – 4 minuty. Přidejte navrch máslo, přikryjte pokličkou a nechte dojet v troubě na 150 °C asi další 4 minuty.

6Připravte si špenát – rozehřejte na pánvi máslo a přidejte špenát. Nenechávejte ho na pánvi moc dlouho, mladým lístkům stačí opravdu minuta a půl – chce také osolit, opepřit, případně i ochutit česnekem. Máte-li kapku načaté smetany, šup tam s ní.

7Vyjměte maso z trouby a servírujte na teplý čočkový salát. Svíčková potřebuje ještě opepřit a osolit. Navrchu polijte šťávou z masa s rozteklým máslem. Hotovson.

8Recept s videem ve variantě s telecím najdete na blogu MENU domů.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.