Rohlik.cz

Husa s rolovaným knedlíkem a jablečným zelím

Husa s rolovaným knedlíkem a jablečným zelím
  • Koko
  • 60 minut
  • 1 porce
  • Jednoduchý

0 ×

Postup:

1Husu si připravte již den dopředu. Vmasírujte sůl a kmín do kůže. Zabalte ji do folie, dejte do ledničky. Předvařte si brambory, oloupejte je a dejte přikryté také do ledničky.

2Maso vyndejte z lednice min. 2 hodiny předem, abych husa získala pokojovou teplotu. Na oleji si v pánvi osmahněte cibuli dohněda. Husí stehna společně s cibulkou vložte do pekáče, přidejte k ní čtvrtky jablek bez jádřinců, 2 dcl zeleninového vývaru a 1 dcl bílého vína. Pečte nejdříve na 200°C, než začne tekutina v pekáčku vařit. Pak snižte ohřev na 170°C.

3Každých 30 minut polévejte výpekem stehna. Pokud tekutina rychle mizí, přilévejte zeleninový vývar a víno ve stejném poměru. Při třetím polévání ( po 1,5 hod.) pekáč rovnou vyjměte z trouby. Stehna odložte na talíř, sundejte z kůžičky všechnu cibuli, která se připekla.

4Mezi podléváním si připravte jablečné zelí. Odstraňte z hlávky košťál a zelí pokrájejte na nudličky. Přesuňte ho do hrnce, přidejte cukr, zalijte horkou vodou, přikryjte poklicí, přiveďte k varu a vařte cca 15 minut doměkka. Slijte vodu. Na pánvi orestujte šalotku, přidejte kostičky oloupaných jablek a trochu másla. Po minutě přisypte i třtinový cukr. Míchejte a restujte 1 minutu. Přilijte 1 dcl džusu nebo domácí jablečné šťávy. Zredukujte na hustou karamelovou tekutinu. V té chvíli přidejte i zelí. Nechte 10 minut spojit, občas promíchejte. Zelí ochutnejte, dosolte, opepřete a přilijte ocet dle chuti.

5Výpek s cibulí a jablky přeceďte přes sítko. Zůstane jen hnědá šťáva a vypečené sádlo na hladině. 2/3 ho lžící opatrně odstraňte. Ze stěn pekáče seškrábněte vše, co na nich ulpělo a přimíchejte do výpeku. Ve skleničce v 0,5 – 1 dcl vody rozmíchejte 1–2 nevrchovaté kávové lžičky hladké mouky a vlijte do omáčky. Omáčku nalijte opět do pekáče, přidejte upečená stehna, zalijte se odebraným sádlem, posypejte trochou celého kmínu, vraťte do trouby, přikryjte poklicí a dopékejte max. na 170 stupňů.

6Mezitím si připravte knedlíky. Den uvařené a odstáté brambory nastrouhejte na jemno. Dostatečně je osolte, přidejte vejce, 1/2 mouky, všechnu krupičku i solamyl. Hmotu zpracovávejte do těsta, postupně přisypávejte další mouku po částech. Těsto se nesmí lepit na prsty, musí být pevné, kompaktní a nesmí dlouho stát, jinak řídne.

7Připravte si 2 vrstvy folie přes sebe překryté přes sebe. Rozmažte po ní trochu oleje, aby se na ni těsto nelepilo. Těsto zploštěte, posypeme trochou mouky a vyválejte na vrstvu vysokou asi 3–4 mm do obdélníkového tvaru, případně odkrojte kraje. Povrch těsta pomažte rozšlehaným vejcem, poklaďte po celé ploše plátky slaniny a zarolujte. Knedlík zabalte do utěrky, vložte celý do vroucí vody do hrnce. Pokud se nevejde, rozpulte ho. Vařte ho pod poklicí cca 20 minut.

8Jakmile je knedlík hotový, zvyšte ohřev trouby na 200°C a husu dopečte dozlatova, nechte odpočinout a podávejte.

9Recept i video najdete na blogu MENU domů.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.