Rohlik.cz

Velikonoční nádiwich

Velikonoční nádiwich
  • Koko
  • 80 minut
  • 6 porcí
  • Středně těžký

1 ×

Klasická česká nádivka často obsahuje několik druhů masa (včetně uzeného) a málokdy by se o ní dalo tvrdit, že jde o lehkou svačinku. Tato alternativa se za ni ale bez problému označovat může. Co tedy letos zkusit něco nového a vyměnit tradici za nápaditost?

Postup:

1Ideální je pořídit celé kuře a rozebrat ho na skelet, prsíčka a stehna. Dietnější prsa pošírujte jen chvilku, aby zůstala šťavnatá, a tak budou mířit do náplně. Skelet (a případně i stehna, pokud si nádivku bez masa opravdu nedokážete představit) spolu se zeleninou ve velkém hrnci orestujte, přidejte tradiční polévkové koření, zalijte asi litrem vody a nechte pod poklicí jemně probublávat minimálně hodinu a půl. Následně vývar sceďte, případně oberte maso od kostí a uchovejte.

2Nakrájejte rohlíky, vložte do mísy, zasypejte na drobno pokrájeným (a nebo v mixéru nasekaným) kerblíkem (nebo petrželky či mladých kopřiv), zvlhčete 300 ml vývaru. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte do této mísy, vše promíchejte a nechte stát.

3Toastový chleba zbavte nejtvrdších okrajů, pokrájejte také na kostičky a na sucho je orestujte na pánvi s těžkým dnem, dokud nezačnou chrastit. Odložte vedle a ponechte chvilku chladnout.

4Předehřejte troubu na 180 °C.

5Vyšlehejte ze všech bílků tuhý sníh. Do mísy k rohlíkové směsi přidejte asi po čtvrt hodině nasakování vychladlý toastový chléb, ořechy, parmezán, kmín, sůl, pepř, případně obrané kuřecí maso ze stehen a také bílky. Zlehka míchejte, dokud se vše nespojí.

6Vymažte zapékací mísu (ideálně velikost cca 25 × 20 cm) máslem nebo sádlem a vysypejte strouhankou. Přemístěte do ní směs, všude ji uhlaďte. Dejte péct do rozehřáté trouby na 30 minut.

7Po půl hodině pečení zapékací mísu vyjměte z trouby, poklaďte povrch nádivky pár plátky másla nebo sádla a nechte v troubě posledních 5 minut zezlátnout celý povrch. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

8Během toho ve vývaru nechte pošírovat kuřecí prsa zbavená kůže (vložte je do vývaru ohřátého na teplotu těsně pod bodem varu, tedy kolem 90 °C) po dobu 20 – 25 minut podle toho, jak jsou vysoká a velká. Nechte je trochu vychladnout. Poté můžete krájet na plátky. Stejně tak nakrájejte i kyselé okurky.

9Nádivku nakrájejte na kusy o velikosti toastového chleba nebo podle vašich představ, rozřízněte ji horizontálně, aby vznikly dva stejné díly, které jemně potřete hořčicí či majonézou, pokladete kuřecím masem, salátem, kerblíkem (nebo petrželky či mladých kopřiv), okurkami a přiklopte je k sobě. Nádiwich je hotov!

10Recept s různými alternativami provedení a hlavně také video s postupem vaření najdete od soboty 4. 4. 2015 na blogu MENU domů.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.