Rohlik.cz

Kohout na víně

Kohout na víně
  • 250 minut
  • 4 porce
  • Středně těžký

0 ×

Tradiční francouzské jídlo, voní po zelenině a víně. Ideální při oslavě a otvírání mladého beaujolais.

Postup:

1Pokud seženete kohouta, použijte ho do receptu. Jen počítejte, že je větší než kuře a peče se déle. Nejdříve si kuře naporcujte na části. Kleštěmi ho přeštípněte podél páteř na půlky. Potom rozdělte na čtvrtiny, stehna a prsa zvlášť. Z křídel odřízněte letky a koncové klouby i ze stehen.

2Pokrájejte zeleninu na kousky, polovinu šalotky nadrobno a polovinu slaniny na kostičky. V hrnci na oleji osmahněte nejprve slaninu, až se vypeče, přidejte šalotky. Za občasného míchání nechte zesklovatět a změknout, potom vsypte zbývající zeleninu a opékejte cca 5 minut. Podlijte vínem a nechte ho svařit. Opakujte ještě dvakrát.

3Přidejte do hrnce protlak, bylinky, 2 lžíce octa a promíchejte. Chvíli vařte potom dolijte vínem a vodou a opět chvíli vařte. Naporcované kuře osolte ze všech stran, opepřete a rozprostřete do pekáče. Zalijte marinádou s osmaženou zeleninou, včetně bylinek a nechte marinovat ideálně přes noc.

4Následující den nechte části kuřete okapat a osmažte ze všech stran v pánvi na oleji. Mezitím si předehřejte troubu na 160 °C. Vraťte maso zpět do pekáče a rozložte ho na zeleninu. Přikryjte víkem a pozvolna pečte v troubě doměkka. Doba pečení závisí na velikosti kuřete. Testujte pomocí vidličky. Během pečení průběžně podlévejte vodou a vínem.

5Zbylou slaninu nakrájejte na kousky. Osmahněte ji na oleji, potom přidejte žampiony, celé šalotky, máslo a chvíli opékejte doměkka. Upečené kuře vyjměte z pekáče. Omáčku přeceďte, zeleninu přendejte k masu a tekutinu do hrnce. Omáčku přiveďte k varu a zašlehejte k ní studené máslo, tím zhoustne. Pokud bude potřeba, dosolte a opepřete. Omáčku povařte a ještě ji zredukujte, přidejte žampiony s cibulkou.

6Servírujte porci masa se zeleninou, zalité omáčkou se žampiony. Dozdobit můžete bylinkami.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.