Rohlik.cz

Pórkový quiche se slaninou

Pórkový quiche se slaninou

0 ×

Francouzský slaný koláč quiche je dnes téměř nezbytnou součástí menu pražských bister a kaváren. Ani se není čemu divit - je jednoduchý na přípravu, skvěle vypadá a do náplně můžete dát téměř cokoliv. S teplým počasím přichází i čas pikniků, na které je quiche také ideální. Jednoduše - quiche potěší vždy a všude, teplý i studený, nezbývá než si ho upéct.

Postup:

1Do mouky přidejte studené máslo nakrájené na kostičky, přidejte vejce a případně vodu a prostě hňácejte, až uhňácáte hladké těsto. Zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu ztuhnout do lednice.

2Pak z těsta vyválejte placku, která by měla být vysoká přibližně 3 – 4 mm. Předehřejte si troubu na 175 °C. Těsto vložte do koláčové formy vyložené pečicím papírem a vmačkejte do rohů. Vidličkou do něj udělejte pár dírek (aby při pečení odcházela pára), přikryjte další vrstvou pečicího papíru a tu posypte vrstvou nějakých luštěnin (např. fazole), aby se vám těsto při pečení nezvedlo. Sice už je po upečení nemůžete sníst, protože ztvrdnou, ale předpéct těsto na quiche je potřeba, koláč je pak mnohem křupavější. Těsto pečte v předehřáté troubě asi 15 minut.

3Než se vám těsto předpeče, je čas vytvořit si požadovanou náplň. Na pánvi si opečte slaninu nakrájenou na kostičky a vyndejte ji stranou. Na výpek si přidejte na jemno pokrájený pórek a s trochou vody poduste do měkka. Pak vraťte slaninu zpět k pórku, dejte vše do misky a promíchejte se smetanou a vejci, osolte a opepřete.

4Nalijte pak vše na těsto, zasypte strouhaným sýrem a pečte na 175 – 180 °C tak 25 – 30 minut.

5Quiche se dá podávat ještě teplý, ale dá se jíst i studený druhý den k snídani nebo ke svačině. Náplň v studeném stavu trochu ztuhne, takže se koláč dobře transportuje.

6A nezapomeňte na dobré víno a trochu salátu, až budete quiche servírovat. Recept najdete na blogu Provinilý lanýž.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.