Rohlik.cz

Kaldoun

Kaldoun

2 ×

Poctivý vývar z kostí podle rodinného receptu od Petry.

Postup:

1Kuřecí skelety a cibuli omyjte, vložte do hrnce, osolte a přiveďte k varu. Během vaření odstraňujte pěnu z vývaru. Plamen stáhněte a vařte na mírném ohni tři hodiny.

2Květák nakrájejte na malé růžičky, vložte do hrnce, osolte, zalijte vodou a dejte vařit. Uvařte na zkus.

3Knedlíčky: Rohlíky nakrájejte na kousky a zalijte mlékem. Bílek si vyšlehejte do husté pěny. V druhé míse vyšlehejte máslo se solí, pomalu přidávejte žloutek a zašlehejte. Přidejte scezené a vymačkané rohlíky, pokrájenou petržel, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek (jen 3× nastrouhejte na struhadle) a opatrně vmíchejte sníh z bílku. Pokud je směs řídká, přidejte strouhanku.

4Tvořte malé knedlíčky, a uvařte je ve vroucí vodě. Zkuste jeden uvařit na zkoušku a podle konzistence můžete přidat ještě strouhanku. Polévku sceďte, oberte maso z kostí, vraťte ho do vývaru a přidejte povařený květák.

5Polévku můžete zahustit světlou jíškou z másla a mouky. Máslo rozpusťte pozvolna na pánvi přisypte mouku a rychle zamíchejte, aby se mouka s máslem spojila. Hmotu vmíchejte k polévce a povařte do zhoustnutí. Na závěr vložte do polévky knedlíčky a ozdobte nasekanou petrželí.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.