Rohlik.cz

Husí omáčka z výpeku

Husí omáčka z výpeku
  • 60 minut
  • 10 porcí
  • Středně těžký

1 ×

Nejlepší omáčka k huse, kterou jste kdy ochutnali. Silná masová chuť a krémová konzistence.

Postup:

1Během pečení husy si připravte skvělou omáčku. Husí tuk si nakrájejte na kousky, krk nasekejte sekáčkem na menší kusy, křídla na půlky. Pokrájejte srdce a žaludek, játra můžete ponechat vcelku.

2Sádlo rozpusťte v hrnci na mírném plameni, potom restujte v tomto pořadí krk, křidýlka, žaludky. Nakonec vmíchejte srdce a játra. Zalijte 2 litry vody a nechte pomalu vařit. Během vaření odstraňte naběračkou usedliny a pěnu, která se začne na hladině tvořit. Omáčka se vaří cca 2,5 hodiny. Pokud bude potřeba, dolévejte vlažnou vodou.

3Po dovaření, vyjměte všechny kosti, rychle je zchlaďte a oberte z nich zbylé maso. to vraťte zpět k omáčce.

4Poté, co se dopekla husa, ji nechte odpočívat na mřížce. Vypečený tuk z pekáčku slijte a sceďte. Použijte ho na pečení brambor, pokud je budete chtít podávat jako přílohu. Z hrnce, kde se vaří omáčka, naberte jednu naběračku a vlijte do pekáče po huse. Stěrkou posbírejte veškeré zbytky a vraťte zpět k omáčce.

5Po dovaření omáčky ji rozmixujte tyčovým mixérem nebo přelijte do robotu a umixujte dohladka při nízkých otáčkách. Ochutnejte a dosolte a opepřete podle potřeby.

6Tip: Pokud jsou játra po uvaření omáčky stále tvrdá, použijte je do husí polévky.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.