Rohlik.cz

Svatomartinská husa

Svatomartinská husa
  • 250 minut
  • 6 porcí
  • Jednoduchý

0 ×

Dokonalé jídlo na sváteční stůl. S tímto receptem ji zvládnete snadno upéct.

Postup:

1Husu nechte stát venku, aby získala barvu a pokojovou teplotu. Rozehřejte si troubu na 220 °C. Husu očistěte a osušte důkladně utěrkou, včetně vnitřní dutiny. Z krku odstraňte husí tuk, přebytečnou kůži seřízněte. Tuk využijete při přípravě omáčky. Stejně tak i krk, přední část křídel a zbylé vnitřnosti. Husu ze všech stran i uvnitř opepřete a osolte.

2Oloupejte cibuli, rozpulte ji a společně s bobkovým listem ji vložte do břišní dutiny. Maso se zevnitř při pečení provoní. Husu vložte do pekáče s mřížkou, aby se nepekla v tuku, ale byla propečená dokřupava i zespodu. Nebo plech vyložte rozpůlenými cibulemi ( či seříznutým česnekem) a husu položte na ně.

3Husu pečte na 220 °C prvních 30 minut, poté teplotu snižte na 160 °C. Pokud k huse budete připravovat omáčku, teď je její chvíle. Recept na omáčku najdete zde.

4Husu během pečení občas kontrolujte, dvířka trouby ale neotvírejte příliš často. Husa o váze cca 4,5 kg potřebuje péct celkem 4 hodiny. Pokud chcete zkontrolovat, zda je upečená, propíchněte její stehno špejlí a pokud bude vytékat čirá tekutina, je husa hotová.

5Poté co je husa dopečená, musí odpočívat. Neservírujte ji ihned, co ji dopečete. Vytáhněte husu z trouby, přendejte ji na velký talíř a udržujte ji na teplém místě. Mezitím si dohotovte zbylé přílohy.

6Tip: Během pečení můžete k huse přidat zeleninu, např. dýni, mrkev, nebo rozpůlená jablíčka a upéct je doměkka. k huse doporučujeme upéct křupavé brambory.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.