Rohlik.cz

Tiramisu

Tiramisu

1 ×

Italský dezert, který nemusím asi nikomu představovat. Úžasně dobrá směs chutí kávy, jemného krému, amaretta, piškotů a kakaa nadchne stejně v pražském bytě jako v italské pobřežní kavárničce. Doporučuji ho udělat den předem, aby v lednici dobře ztuhl, ale chce to pevnou vůli ho za tu dobu nechodit užírat.

Postup:

1Dobré suroviny jsou důležité u každého jídla, není tomu jinak ani u tiramisu. Nešetřete na sobě, na výsledné chuti každou náhražku poznáte. Dopřejte si domácí vejce od veselých slepic, zajděte si pro dobrou kávu a také kvalitní kakao a trochu se rozmazlete. Místo amaretta můžete použít rum, případně třeba kahlúu, zajímavý je i pomerančový li­kér.

2Nejprve si připravte z kávy velmi silné espresso. Já jsem na běžné množství vody použila dvojnásobné množství kávy. Do kafe nalijte likér, množství dle chuti.

3Do většího hrnce nalijte vodu a ponořte do něj vložku na vodní lázeň nebo postačí i miska. Vodu začněte zahřívat. Do misky dejte žloutky a cukr a zvolna šlehejte, nicméně pozor: jde o to vejce pasterizovat a ne si udělat míchaná vejce k snídani, takže stačí teplota vody kolem 60 °C. V závislosti na síle bicepsů vejce s cukrem šlehejte buď ručně metličkou nebo šlehačem na nízký stupeň – je potřeba je šlehat relativně dlouho, minimálně 10 – 15 minut. Výsledná konzistence by měla být hustá pěna tmavě žluté barvy.

4Misku se žloutkovou pěnou sundejte z hrnce, nechte trochu vychladnout a pomalu vmíchejte mascarpone a vydlabaný střed vanilkového lusku. Promíchejte, až vznikne hladká hmota, a odložte do lednice.

5Připravte nějakou vhodnou nádobu nebo nádoby, ve kterých se vám tiramisu bude líbit. Já mám ráda sklenice na jednu porci, buď zavařovací nebo sklenice na víno, ale pokud máte v plánu návštěvu více lidí, použijte skleněný pekáček.

6Vyšlehejte šlehačku, kterou opatrně vmíchejte do směsi mascarpone.

7Přichystejte si piškoty a kávu s likérem. Piškoty zlehka v kávě namočte, ne na moc dlouho, jsou velmi savé. Ideálně by měly být vlhké po povrchu a tvrdší uvnitř, ať vám z toho nevznikne bahno.

8V připravené nádobě pak položte na dno vrstvu kávových piškotů, pokryjte směsí mascarpone a takto opakujte, dokud nám stačí směs, piškoty nebo prostor nádoby. Horní vrstva by měla být směs mascarpone.

9Na závěr posypejte vrstvou kakaa a odložte do lednice, kde tiramisu nechte odležet do druhého dne. Recept najdete na blogu Provinilý lanýž.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.