Jablečný koláč z listového těsta

- 35 minut
- 8 porcí
- Jednoduchý
Vanilkový krém, skořice a jablka. Tak chutná sladký podzim.
Postup:
1Do nepřilnavého hrnce dejte ohřívat mléko. Část si nechte stranou v hrníčku a rozmíchejte v něm vanilkový pudink a 2 polévkové lžíce cukru. Do ohřátého mléka vlijte rozmíchaný pudink a uvařte ho pozvolna do zhoustnutí. Pudink odstavte a nechte vychladnout. Do vychladlého pudinku rozmíchejte 2 žloutky.
2Omytá jablka rozkrojte napůl, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Vložte do vody s pár kapkami citronu, aby nezhnědla. Pokrájená jablka sceďte, okapejte a dejte restovat do větší pánve. Přidejte 2 lžíce hnědého cukru, poprašte skořicí, promíchejte a pod pokličkou restujte 2 minuty. Jablka mají jen trochu změknout, nesmí se rozpadat. Propečená jablka nechte vystydnout.
3Předehřejte si troubu na 190 °C. Vymažte si koláčovou formu olejem nebo máslem a vyložte listovým těstem. Propíchejte několikrát dno vidličkou. Boční okraje přitlačte k okrajům formy. Dejte předpéct na 5 minut. Aby se těsto nenafukovalo a dno zůstalo při pečení rovné, vysypejte ho sušeným hrachem nebo fazolemi.
4Předpečený korpus potřete vanilkovým pudinkem, poklaďte plátky jablek a potřete meruňkovou marmeládou. Dejte péct na 15 až 20 minut dozlatova.
5Pro suroviny nikam nemusíte. Objednejte si je na Rohlik.cz a nechte dovézt až ke dveřím.