Rohlik.cz

Vepřová panenka s houbami

Vepřová panenka s houbami
  • Koko
  • 75 minut
  • 2 porce
  • Náročný

0 ×

Nebude to taková ta klasická houbová omáčka s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem, jak jsme zvyklí. Bude to rychlá houbová omáčka k masu, které budeme dělat taky narychlo a navrch k tomu nepotřebujete vývar, a to je na tom všem to krásné.

Postup:

1Ze všeho nejdřív začněte žemlovým knedlíkem. Smíchejte mléko a máslo a rozehřejte do vlažna. Minimálně den staré rohlíky nakrájejte na kolečka a následně na čtvrtky (špičky nepotřebujeme, ty snězte). Odvažte všechny ingredience (tentokrát je to vhodnější, než tam ingredience házet od oka, protože tenhle poměr surovin zaručí, že knedle nebudou ani suché, ani rozmočené). Žloutky dejte do směsi mléka a másla, promíchtejte a směsí zalijte nakrájené rohlíky. Přisypte k nim petrželku, všechno zamíchejte a nechte chvíli odpočívat. Vyšlehejte bílky, smíchejte se směsí housek a hmota na knedlíky je připravena.

2Polovinu hmoty dejte na fólii, hmotu se nebojte přimáčknout a urolujte do fólie. Zabalte knedlík do dvou vrstev, aby nesál zvenku vodu, ve které se vaří. Klasický průměr obdobný jako u bramborového knedlíku a vařte 20 minut pod pokličkou. Po vyjmutí lehce propíchněte, aby mohla odcházet pára, ve fólii chvilku vydrží, pokud je dáte do peřin, a můžete směle pokračovat dál.

3A teď houbová omáčka. Houby očistěte a nakrájejte. Cibulku také pokrájejte nadrobno, na pánvi orestuje dozlatova a dejte ji stranou. Na dalším másle lehce orestujte houby, zredukujte jejich velikost a nechte je pustit vodu. Přidejte kmín, sůl a pepř.

4Třetinu hub přemístěte k opečené cibulce. Suché bílé víno smíchejte s horkou vodou, přidejte k houbám s cibulkou a vše rozmixujte dohladka. S množstvím, které mixujete, to nepřehánějte, ať z toho neuděláte kejdu, která se bude muset zředit. Opravdu rozmixujte maximálně třetinu. Tuhle směs potom ještě zřeďte vodou v rendlíku a přímo v omáčce nechte cca 10 – 15 minut provařit dvě třetiny hub. Důležité je nechat vyvařit pořádně víno, aby v ní nebyl cítit alkohol. Až ke konci přidejte smetanu, která omáčku ještě trochu zahustí. Přidat můžete vždycky, ubrat už ne, takže opatrně.

5Panenku dělejte vcelku. Na pánvi ji nechte zatáhnout z každé strany cca 2 minutky dozlatova. Přidejte trochu másla, maso v něm poválejte a přendejte na zapékací misku. Troubu si předehřejte asi na 170 °C. Po 10 – 12 minutách otevřete troubu, maso zmáčkněte třeba vařečkou nebo vidličkou, abyste zjistili, jak moc je ještě pružné. Čím tužší, tím propečenější.

6Knedlíky vyjměte z fólie a nakrájejte. Dochuťte solí a pepřem houbovou omáčku. Podle výraznosti a kyselosti vína ještě můžete okyselit vinným octem nebo citronovou šťávou. A po 5 minutách odpočívání rozkrojte i vepřovou panenku. A teď už jen servírujte.

7Video návod k receptu od KOKO najdete pod tímto odkazem.

Mohlo by Vás zaujmout

Beton

Beton

Jednoduchý

5 minut

Váš košík je prázdný.