Rohlik.cz

Lokše s mákem

Lokše s mákem

1 ×

Tradiční svatomartinkské lokše jsou velice snadné na přípravu, a tak než se vám v troubě upeče husa, připravíte hravě i tuto staročeskou specialitu.

Postup:

1Namelte mák. Můžete sice koupit namletý, ale chuť čerstvě umletého máku je mnohem lepší. Smíchejte mák s moučkovým cukrem.

2Brambory uvařte ve slupce doměkka. Ještě teplé oloupejte a prolisujte. Nemáte-li lis na brambory, můžete je nastrouhat na struhadle najemno.

3Nastrouhané brambory dejte na pomoučněný vál a zasypte trochou hladké mouky. Začněte zpracovávat pružné a hladké těsto. Přidávejte tolik mouky, aby se těsto nelepilo.

4Z těsta vyválejte váleček a rozdělte jej na stejně velké kusy. Z každého kousku vyválejte placku silnou asi 3 mm. Rozehřejte pánev a potřete ji rozpuštěným máslem. Každou placku opékejte dozlatova až dohněda. Bude to trvat asi 2 – 3 minuty z každé strany.

5Lokše potřete povidly, zaviňte do ruličky a na talíři posypte mákem.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.