Rohlik.cz

Zapečené těstoviny s artyčoky a špenátem

Zapečené těstoviny s artyčoky a špenátem
  • 45 minut
  • 4 porce
  • Jednoduchý

0 ×

Neokoukané těstoviny s artyčoky a špenátem. Zapečené ve smetanovo-sýrové omáčce.

Postup:

1Pokud použijete čerstvé artyčoky, tak prvním krokem je jejich očištění. Na těstoviny stačí 2–3 kusy. V kuchyni se zpracovává pouze samotné srdíčko. Uřízněte ostrým nožem stonek, pak seřízněte odspodu dvě až tři řady tvrdých listů. Měli byste se dostat ke světle zelenému srdíčku. Špičku poupěte uřízněte zhruba v polovině. Tak vám zůstane spodní část, kterou rozpulte. Ještě je potřeba očistit střed srdíčka. Pokud je plod mladý, najdete v něm jen minimum chloupků. Pokud je starší, celou část s chloupky vyřízněte. Takto očištěné nařezejte na menší klínky a dejte je hned do vody s několika plátky citronu. Zachováte tak jejich barvu.

2Pokud použijete artyčoky z plechovky, stačí je jen nechat okapat a potom rovnou použít.

3V pánvi si rozpalte lžíci oleje a osmahněte na něm okapaná srdíčka artyčoků. Osolte, opepřete je, lehce podlijte vodou, přiklopte a duste do změknutí.

4Rozmrazte dopředu špenát. Až zcela povolí, ručně z něj vymačkejte přebytečnou vodu. Těstoviny uvařte v osolené vodě dle návodu na skus. Poté je sceďte a zakápněte olivovým olejem. V misce rozšlehejte metlou vejce, postupně vmíchejte smetanu a polovinu nastrouhaného sýra. Osolte, opepřete a přidejte do směsi špenát, důkladně ho ve smetaně rozmíchejte.

5V hrnci s těstovinami smíchejte smetanovou omáčku s artyčoky. Přelijte těstoviny do předem vymazané zapékací misky. Povrch posypte zbylým sýrem a dejte těstoviny zapéct do předehřáté trouby na 180 °C cca 20 minut. Hotové těstoviny jsou ze shora zapečené dozlatova.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.