Rohlik.cz

Domácí ajvar

Domácí ajvar
  • 240 minut
  • 4 porce
  • Jednoduchý

0 ×

Chutná zeleninová pomazánka z pečených kapií a lilků.

Postup:

1Předehřejte si troubu na 220 °C. Vyložte si plechy pečícím papírem a vyskládejte na ně omyté a osušené lilky a kapie. Pomažte je ze všech stran olivovým olejem a dejté péct. Papriky jsou upečené, až se na povrchu budou tvořit spálená míst a slupka bude praskat. Lilky musí být změklé na vidličku. Plechy poté vyndejte a nechte chladit stranou.

2Až jsou papriky vychladlé, sloupněte celou slupku. Mělo by to jít snadno a odstraňte semínka se stopkou. Lilek rozkrojte a lžící vydlabejte dužninu. Všechnu zeleninu přesuňte do velkého síta a nechte alespoň půl hodiny odkapat. Poté ji namelte najemno. Přesuňte do většího hrnce, přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř dle chuti. A vařte na mírném plameni za stálého míchání (aby se ajvar nepřichytil) cca 1 hodinu.

3Hotový ajvar plňte do uzavíratelných sklenic, dolijte olejem, uzavřete a skladujte v lednici. Podávejte ho nejlépe s čerstvým bílým chlebem.Hodí se ale i ka mletému masu nebo steakům jako omáčka.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.