Rohlik.cz

Dýňové rizoto

Dýňové rizoto
  • Koko
  • 90 minut
  • 2 porce
  • Středně těžký

3 ×

Dýňové rizoto vám nabídne neuvěřitelně sametovou chuť. Výraznější parmezán rizoto zjemní a chuť dýně podpoří víno.

Postup:

1Dýni oloupejte a nakrájejte na asi dvoucentimetrové kousky. Dejte do zapékací misky s pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte další bylinky. Promíchejte rukama, ať se vše dostane všude.

2Pečte na 175 °C asi 60 minut v troubě. Po této době vložte dýni do mixéru a rozmixujte. Dýně je dosti sladká, takže možná bude chtít dosolit, aby byla tak akorát. Hladce rozmixované pyré je připraveno zamířit k rýži.

3Kulatozrnná rýže je na pravé risotto určitě třeba. Na polovině másla orestujte do sklovita jemně nakrájenou šalotku. Potrvá to na středním plameni asi 4 nebo 5 minut. Pak přidejte rýži. Ve chvíli, kdy by hrozilo, že začne šalotka už za chvíli zlátnout, šup tam s bílým vínem a nechte vyvařit. To bude zase chvilka. Teď přidejte teplotu plotýnky, ať to neskomírá. Přidejte dýňové pyré, vmíchejte a přidejte i vývar. Ten by měl být ideálně zeleninový a nesolený. Pokud solený bude, tak nesolte rýži před tím.

4Postupně přidávejte jen tolik vařicího vývaru, aby tekutina těsně pokryla rýži a udělala nad ní milimetrovou hladinku. Chce to také často promíchávat. Vše musí celkem bujaře vařit. Některá rýže je hotová za 12 minut, ale té mé to trvá vždycky tak 18. Prostě pak začněte ochutnávat. A úplně ve finiši na poslední minutu, kdy už je plotýnka vypnutá, přidejte zbytek másla a strouhaný parmezán.

5Tip na servírování: Podávejte s pečeným hovězím hrudím a tapenádou. Video a postup najdete u KOKO na blogu.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.