Rohlik.cz

Jihočeská kulajda

Jihočeská kulajda
  • Koko
  • 50 minut
  • 4 porce
  • Jednoduchý

2 ×

Pokud máte rádi houby, vyplatí se mít na kulajdu oba druhy - lesní sušené pro vůni a čerstvé (popř. mražené) pro chuť. A hlavně - pokud máte rádi kulajdu, nemusíte se omezovat pouze na podzimní houbařský čas, protože skvělá je třeba s hlívou nebo shii take.

Postup:

1Houby očistěte a pokrájejte na kusy. Sušené houby dejte do hrnku a zalijte horkou vodou. Nechte je takhle tak 10 minut, pak vyjměte, vyždímejte a pokrájejte na drobné kousky. Ideální je kulajdu vařit v hrnci se silným nepřilnavým dnem. V něm můžete nejdřív restovat a hned pak i vařit. Jinak dělejte základ na pánvi a pak přemístěte do hrnce. Oškrábejte brambory, půlku jedné nastrouhejte na jemno a zbytek pokrájejte na kostičky, pokrájejte na drobno šalotky.

2Šalotky a drobné kusy čerstvých hub orestujte. Zaprašte lehce hladkou moukou a ještě minutu restujte. Přemístěte vše do hrnce (pokud už to v něm dávno nemáte) a zalijte vodou, kde se louhovaly sušené houby. Přidejte sušené houby, všechny brambory – strouhané (na zahuštění místo velkého množství mouky) i kostičky. Zalijte ještě asi 0,7 l vody. Přidejte kmín, bobkový list a nové koření. Poté i sůl a pepř. S těmi to nepřehánějte, ještě dochutíte na konci, až bude v polévce smetana. Vařte na středním stupni asi 15 minut, dokud brambory nebudou téměř hotové.

3Během toho uvařte vejce naměkko nebo připravte pošírované. Někdo do kulajdy až těsně před podáváním klepne vajíčko a rychle rozmíchá, to je nejméně pracná varianta. Pokrájejte kopr. Vypněte už plyn. Vyjměte bobkový list a nové koření.

4Do vařící polévky dejte celé balení kysané smetany, pořádně ji rozmíchejte (ne metlou, kterou byste rozšmelcovali i uvařené brambory), přidejte kopr, co hrdlo ráčí a ochutnejte. Bude jistě potřebovat dosolit, dopepřit a i přes kysanou smetanu ještě více okyselit. Na to použijte citron.

5Jak na kulajdu se můžete také podívat ve videu na stránkách MENU domů.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.