Rohlik.cz

Váš košík je prázdný.

Konfitované kachní stehno s bramborovými plackami

Konfitované kachní stehno s bramborovými plackami
  • 150 minut
  • 4 porce
  • Náročný

1 ×

Podávané s pyré z červené řepy se silnou kachní omáčkou.

Postup:

1Rozmrazená kachní stehna omyjte a osušte. Osolte z každé strany, posypte kmínem a přidejte drhnuté lístky tymiánu. Stehna vložte do pečící misky nebo pekáče s uzavíratelnou poklicí. Podlijte vodou a zakryjte vrstvou sádla. Přikryjte poklicí a vložte do předehřáté trouby na 120 °C. Kachní stehna nechte v troubě konfitovat do měkka 2–3 hodiny. Konfitování se maso dusí ve vlastní šťávě pod vrstvou tuku. V polovině konfitování vyzkoušejte nožem, zda je šťáva dostatečně slaná. Maso je dostatečně propečené, pokud se vám podaří ho snadno uvolnit od kostí.

2Měkká kachní stehna vyjměte z pekáčku, nechte okapat od tuhu a šťávy a vložte opět do trouby předehřáté na 200 °C. Kůži dopečte dokřupava.

3Mezi pečením si připravte bramborové placky. Brambory uvařte ve slupce do měkka. Uvařené a zchladlé je oloupejte a nastrouhejte na struhadle nebo prolisujte lisem na brambory. Přidejte vejce, mouku, sůl a vypracujte těsto. Přendejte na pomoučněnou plochu a pomocí válečku rozválejte na plát o tloušťce max. 1 cm. Kulatým tvořítkem, nebo nožem vykrajujte placky do tvaru. Smažte je v pánvi ve vyšší vrstvě tuku dozlatova. Po usmažení je nechte okapat na papírové utěrce.

4Na řadě je pyré z červené řepy. Řepu oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do vroucí vody ochucené solí, pepřem, cukrem, octem, badyánem, hřebíčkem a hořčičným semínkem. Měkkou řepu sceďte, zbavte koření a rozmixujte s máslem na hladké pyré.

5Sádlo použité při konfitování nechte vychladit v lednici. Tím se oddělí tuk od šťávy z masa. Tuku zbavenou šťávu rozehřejte v hrnci, okořeňte a redukujte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne. Do omáčky můžete nakonec vmíchat kostičku másla. Bude krémovější.

6Recept nám poskytla škola vaření Hungry town Ondřeje Slaniny.

Mohlo by Vás zaujmout