Rohlik.cz

Filet z pražmy s hráškovým pyré a zastřeným vejcem

Filet z pražmy s hráškovým pyré a zastřeným vejcem
  • 45 minut
  • 1 porce
  • Středně těžký

0 ×

Lehká a gurmánská večeře. Jemnou chuť pražmy si zamilujete, i když ryby třeba tak často nejíte.

Postup:

1Ostrou hranou nože odstraňte z filetu přebytečné šupiny. Filety lehce nařízněte nožem na třech místech pod kůží. Tím si zajistíte, že se při opékání nebude filet kroutit.

2Rozpálenou větší pánev zastříkněte olivovým olejem, vložte filety kůží dolů, osolte a opepřete, lehce přitiskněte, aby se opekly. Předehřejte si troubu na °C a filety dejte dopéct na 7 minut, aby zůstaly uvnitř šťavnaté.

3Připravte si hráškové pyré. V hrnci přiveďte vodu k varu a hrášek dejte na chvíli povařit. Změklý hrášek sceďte a hned rozmixujte na jemnou kaši, přidejte kostičku vychlazeného másla a sůl dle chuti. Kaši promíchejte.

4Nasleduje zastřené vejce. Osolenou vodu s octem přiveďte k varu, potom zmírněte plamen, vařečkou vytvořte ve vodě vír a vyklepněte vejce. Mírný var bude nadnášet bílek a ten obalí žloutek. Po jedné minutě vejce opatrně obtočte lžící a vařte ještě jednu minutu. takto opakujte postup pro všechny porce. Vejce potom vyjměte a nechte okapat.

5Připravte si koprovou omáčku. Na mírném ohni redukujte smetanu na dvě třetiny dokud nezhoustne. V menším kastrůlku svařte cukr s octem a zredukujte ho za stálého míchání na 1/4. Přidejte zredukovaný ocet s cukrem ke smetaně, promíchejte a přidejte opraný a nasekaný kopr. Osolte a nechte mírně zchladnout. Do zbylé smetany zašlehejte žloutky. Ke žloutkům vmíchejte část koprové omáčky a poté žloutky vlijte ke zbytku omáčky. Tento postup je důležitý, aby se žloutky v horké omácče nesrazily. Omáčka díky žloutkům zhoustne do krémové konzistence.

6Servírujte jako na obrázku. Rozprostřete na talíř nejdříve hráškové pyré, přidejte zastřené vejce, zalijte koprovou omáčkou a navrch navrstvěte zlatavý filet pražmy.

7Recept nám propůjčila škola vaření Hungry Town od Ondřeje Slaniny.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.