Rohlik.cz

Pečený lilek

Pečený lilek
  • Koko
  • 60 minut
  • 2 porce
  • Náročný

0 ×

Abychom se nevěnovali jen masovým orgiím, a protože žaludek si také občas žádá odlehčení v podobě něčeho bezmasého, pochutnejte si třeba na pečeném lilku.

Postup:

1Lilek zbavte stopky a oloupejte, rozdělte na čtyři velmi silné plátky, podélně je nařízněte, aby rychleji měkly a ztrácely v troubě vodu. Umístěte je na plech s pečicím papírem a potřete olejem a osolte z obou stran. Přidejte i neoloupané čtvrtky nebo půlky (podle velikosti) drobných brambůrků a také lehce naolejujte a posolte. Lilek se nesmí spálit dřív, než opravdu změkne, proto ho nevystavujte teplotě vyšší než zmíněných 180 °C, a pakliže by začal hnědnout třeba už po deseti minutách pobytu v troubě, teplotu ještě snižte tak na 160 °C. 30 – 40 minut je ideální pro plátky silné cca 2 cm.

2Připravte si zastřené vejce. Dejte vařit v hrnci osolenou vodu. Když začne bublat, lžící rozmíchejte vodní vír, do jeho středu vlijte rychlým pohybem co nejčerstvější vajíčko před tím rozklepnuté do šálku, ve kterém byly připravené dvě lžíce octa – vajíčko se tím zatáhne a při „ztrácení“ přijdete o mnohem méně bílků. Nechte ho v mírně vroucí vodě asi dvě a půl minuty. Pak lžící přendejte do misky se studenou vodou, kde počká na servírování. V této vodě ho těsně před tím můžete ještě nahřát.

3Na omáčku oloupejte čerstvý křen a nastrouhejte ho. Připravte jíšku z mouky a másla. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání nechte minutu bublat. Přidejte smetanu, promíchejte. Nechte provařit 15 minut, až poté přidejte čerstvý křen. Po dalších dvou minutách sceďte přes síto, aby byla omáčka hladká. Dochuťte solí, pepřem a trochou vinného octa.

4Video s postupem najdete na stránkách MENU domů.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.