Rohlik.cz

Bramboračka

Bramboračka
  • Koko
  • 60 minut
  • 6 porcí
  • Jednoduchý

1 ×

Každá rodina má jistě tu svou pravou bramborovou polévku. V této verzi hrají hlavní roli kromě brambor také houby a kroupy, díky nimž poslouží bramboračka jako opravdu vydatná svačina.

Postup:

1Hodinku před začátkem vaření si sušené houby spolu s kroupami už dejte louhovat – stačí je v míse zalít vařicí vodou z rychlovarné konvice a nechat být. Pak si připravte a oloupejte všechnu zeleninu a brambory. Kořenovku nakrájejte na malé kostičky, 2,5 brambory na větší kostky, cibulku nadrobno a zbývající polovinu brambory nastrouhejte najemno, aby se rozvařila a zahustila polévku. Díky tomu tak zaprášíme malým množstvím hladké mouky.

2V hrnci orestujte nejdřív mrkev, petržel a celer na másle pěkně dozlatova (trvá asi 5 min.). Odložte stranou. Na dalším másle teď orestujte dozlatavohněda cibulku. Pak zaprašte moukou, stále míchejte a po minutě přidejte 2 naběračky naší speciální hnědé vody. Směs v ní rozmíchejte pěkně na kašičku bez hrudek. Přidejte trochu soli, pepře a dost drceného kmínu. Zamíchejte. Vlijte zbytek vody včetně hub a krup. Vmíchejte také nastrouhanou bramboru. Nechte provařovat asi 10 minut.

3Mezitím na másle orestujte houby se solí a celým kmínem. Přidejte do polévky. Hned přisypte i kostky brambor a vařte cca 20 minut. Pak už začněte ochutnávat. Polévka bude pravděpodobné potřebovat dost dosolit. Přišel čas i na zeleninu. Chce to ještě 15 minut varu. Nyní je také ideální čas při případné velké hustotě přidat horkou vodu, aby se stačila polévka spojit a provařit. Ke konci ještě dodejte drcené stroužky česneku a sušenou majoránku. Dochuťte, někdy není na škodu pár kapek octa.

4Takhle buď nechte ještě proležet a odpočinout nebo rovnou pokrájejte i čerstvé bylinky a servírujte.

5Video s postupem najdete na stránkách MENU domů.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.