Rohlik.cz

Čokoládové lanýže s Amarettem a rozmarýnem

Čokoládové lanýže s Amarettem a rozmarýnem
  • 30 minut
  • 12 porcí
  • Středně těžký

0 ×

Zvládnete je hravě doma a nepotřebujete k tomu žádné extra vybavení. Jen kvalitní čokoládu.

Postup:

1Nejdříve začnete přípravou čokoládové hmoty, tzv. ganache. Počítejte ale s tím, že musí nejméně 24 hod. tuhnout při pokojové teplotě. Chladit do lednice je můžete dát, až budou hotové.

2Ganache může mít různé příchutě podle toho, co za suroviny se ke smetaně a čokoládě přidají. První s amaretem se připravit tak, že smetanu zahřejete v nepřilnavém menším hrnci do bodu varu. Hned, jak začne probublávat, smetanu stáhněte z plotny. Vsypte polovinu nalámané čokolády a metličkou míchejte do úplného rozpuštění. Musíte rychle, aby se čokoláda nesrazila. Poté vlijte mandlové Amareto a opět rychle míchejte. Plochou obdélníkovou nebo čtvercovou nízkou misku (talíř) vyložte potravinářskou fólií a vlijte na dno čokoládovou směs. Fólií přetáhněte vrch ganache a dejte na tmavé a suché místo tuhnout.

3Druhou náplň připravíte podobným způsobem. Do smetany vložte dvě větvičky rozmarýnu a přiveďte k varu. Hrnec odstavte a nechte louhovat půl hodiny, ideálně aby smetana zcela zchladla. Poté tymián vyjměte a smetanu opět ohřejte, až začne probublávat. V tu chvíli přisypte čokoládu a opět rychle promíchejte, až se zcela rozpustí. Přidejte lžíci medu a promíchejte. Ganache vlijte do druhé předpřipravené misky, zabalte a nechte tuhnout.

4Druhý den si obě náplně nakrájejte na menší kostky o velikosti pralinek. V ruce kostičky poválejte a vytvarujte kuličky. Amaretovou příchuť nakonec obalte v neslazeném kakau a rozmarýnovou např. v namletých mandlích. V lednici vám vydrží čerstvé týden. Ke kávě jsou naprosto dokonalé.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.