Rohlik.cz

Broskvový koláč

Broskvový koláč

2 ×

Co si připravit výborný domácí koláč z broskví, který je jako stvořený pro letní den?

Postup:

1Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl a přidejte na kostičky nakrájené máslo. Máslo zapracujte do těsta (bude z něho hrubá krupice). Přidejte vodu a těsto zpracujte dohladka na vále. Zabalte ho do fólie nebo vložte do igelitového sáčku a nechte chladit min. 2 hodiny v lednici, nebo přes noc.

2Na náplň smíchejte mouku, skořici a sůl. Přidejte broskve a vanilkový extrakt a lehce promíchejte.

3Jakmile je těsto vychlazené, předehřejte si troubu na 200°C. Koláčovou formu velikosti 22 cm lehce vymažte máslem. Ze dvou třetin těsta vyválejte kruh, kterým vyložte koláčovou formu. Přebytečné části odřízněte nebo srolujte dovnitř. Na těsto vložte připravenou náplň. Urovnejte ji a poklaďte kostičky nakrájeného másla.

4Ze zbylé třetiny těsta ( odřezků těsta) vyválejte kruh, který položte na ovoce. Přesahující části srolujte do formy, příp. odřízněte. Do těsta udělejte nožem pár zářezů a potřete rozšlehaným žloutkem s 2 lžícemi vody. Posypte 2 lžícemi krystalového cukru.

5Pečte v předehřáté troubě 45 – 50 minut s tím, že jakmile začne vrchní část koláče tmavnout, přikryjte ho alobalem, nebo ho zakryjte kusem pečícího papíru. Podávejte ho jen tak, nebo ozdobený šlehačkou a karamelovým sirupem nebo vanilkovou zmrzlinou.

6Tip: Těsto na koláč můžete nechat i zamrazit, vydrží 2 měsíce. recept naleznete na blogu Chutě světa.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.