Rohlik.cz

Citronový koláč

Citronový koláč
  • 90 minut
  • 8 porcí
  • Středně těžký

1 ×

Neexistuje lepší verze letního koláče, než ten s lemon curd.

Postup:

1Připravte si těsto na koláč. V míse smíchejte mouku s cukrem, mletými mandlemi a špetkou soli. Přidejte změklé máslo, vejce a vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na půl hodiny vychladit do lednice.

2Následuje citronový krém. Ostrouhejte kůru ( pouze žlutou část) a vymačkejte šťávu z citronů. V misce smíchejte našlehané žloutky a citronovou kůru se šťávou a cukrem. Přelijte vaječnou směs do hrnce a nechte vařit na mírném ohni, dokud směs nezhoustne do hutného krému. Nechte krém stát venku.

3Předehřejte si troubu na 180 °C a vyndejte těsto. Vymažte si koláčovou formu máslem. Pomoučněné těsto vyválejte válečkem a přesuňte ho do formy. Prsty ho přitiskněte k bočním okrajům. Propíchejte dno formy vidličkou a dejte ho péct dozlatova na 20 minut do trouby.

4Předpečený korpus potřeme citronovým krémem. Teplotu trouby snížíme na 130 °C a dáme zapéct ještě na 30 minut. Povrch mírně zezlátne a náplň pod ním bude krásně krémová.

5Hotový koláč je možné ozdobit plátkem citronu, limetky nebo kopečkem šlehačky.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.