Rohlik.cz

Pečená pražma s mrkvovou kaší

Pečená pražma s mrkvovou kaší
  • 35 minut
  • 1 porce
  • Jednoduchý

0 ×

Nejchutnější ryba nepotřebuje mnoho úprav. Stačí sůl, olivový olej a rozmarýn. Je výborná jak pečená, tak i na grilu.

Postup:

1Předehřejte si troubu na 180 °C. Ryby omyjte vlažnou vodou a osušte utěrkou do sucha. Chytněte je za ocas a tupou stranou nože přiloženou kolmo odstraňte drobné šupiny. Ryby opět opláchněte a usušte.

2Osolte je z obou stran, i vevnitř. Vnitřní dutinu naplňte rozdrcenými stroužky česneku a snítkou rozmarýnu. Povrch ryby posypejte čerstvým rozmarýnem a pokapejte olivovým olejem. Dozdobit můžete plátkem citronu.

3Pražmy přesuňte do nepřilnavého pekáčku, nebo na plech vyložený pečícím papírem. Ten ještě pokapejte olejem, aby se vám ryby zespodu nepřichytily. Až bude trouba předehřátá, dejte je péct cca na půl hodiny až seshora mírně zezlátnou.

4Mezitím si všechny mrkve i batát (bramboru) oloupejte a nakrájejte na stejnoměrné kousky. Vložte zeleninu do hrnce a zalijte horkou vodou nebo nejlépe zeleninovým vývarem. Osolte a vařte do měkka. Až bude zelenina hotová, sceďte ji. Nechte si stranou naběračku vody, ve které se zelenina vařila. Do ještě horkého hrnce přidejte lžíci másla a nechte ho roztát. Tyčovým mixérem rozmixujte zeleninu do hladké kaše. Pokud bude potřeba nařeďte vodou, kterou jste si nechali stranou. Podle chuti můžete ještě dosolit.

5Na větší talíř rozprostřete ryby, přidejte porci kaše a můžete posypat nasekanou čerstvou petrželkou a nasucho opraženými dýňovými semínky.

6Nezapomeňte na sklenku dobrého bílého vína.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.