Rohlik.cz

Slávky s petrželkovým pestem

Slávky s petrželkovým pestem
  • 30 minut
  • 2 porce
  • Jednoduchý

0 ×

Tip na rychlou romantickou večeři ve dvou, kdy si oba pochutnáte a nestrávíte v kuchyni víc než půl hoďiny? Slávky na víně s petrželkovým pestem. A zbytek večera je celý váš

Postup:

1Slávky jsou živé, proto je zpracujte hned, jak je nakoupíte, aby byly co nejčerstvější. Nejdříve slávky zbavte veškerých nečistot a propláchněte studenou vodou. Ty, které jsou pootevřené, poklepejte. Pokud se uzavřou, dají se použít, pokud ne, zřejmě nejsou čerstvé a raději je do vaření nepoužívejte. Všechny propláchnuté slávky by tedy měly být uzavřené.

2Uvařte si 1 l zeleninového bujónu, nebo použijte již hotový zeleninový vývar. Na lžíci másla osmahněte ve větším hrnci nadrobno nakrájenou cibuli. Po zezlátnutí ji zalijte vínem a nechte odpařit alkohol. Potom do hrnce přidejte okapané slávky a zalijte je zeleninovým vývarem a nechte vařit na středním plameni. Přidejte sůl dle potřeby, špetku pepře a provensálských bylinek.

3V ručním mixéru nasekejte hrst petrželky a přidejte prolisované stroužky česneku. Zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem. Vznikne vám tak skvělé petrželkové pesto.

4Zeleninový vývar po chvilce zjemněte sladkou smetanou nebo kokosovým mlékem. Je to stejně dobré. Přidejte vrchovatou lžíci pesta a vývar promíchejte. Slávky jsou uvařené cca za 8 minut. Měly by se všechny rozevřít. Neotevřené rovnou odstraňte. Servírujte je ihned po dokončení. Na talíř dejte porci slávek, zalijte vývarem a posypejte navrch zbytkem pesta. Zbylý vývar po dojedení slávek je skvělý jen tak s bílým pečivem.

5Tip: ke slávkám můžete podávat i rýžové nudle nebo jiné těstoviny.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.