Rohlik.cz

Batátové noky s mákem a čerstvým sýrem

Batátové noky s mákem a čerstvým sýrem

1 ×

Batáty obsahují významné množství draslíku, který je potřebný pro dobré hospodaření se sodíkem. Příliš vysoké množství sodíku nepříznivě ovlivňuje krevní tlak a činnost ledvin. V České republice je spotřeba soli značně vysoká a její přijaté množství je třeba dorovnávat dvojnásobným množstvím přijatého draslíku.

Postup:

1Do hrnce dejte vařit vodu. Batáty nakrájejte na kostky cca 2 – 3 cm velké a vložte do vroucí osolené vody. Uvařte doměkka, sceďte a nechte zchladnout.

2Znovu si dejte vařit vodu – na vaření noků. Rajčata nakrájejte na proužky. Přichystejte si k ruce rukolu a čerstvý sýr.

3Při zpracování batátového těsta se snažte postupovat rychle: batáty rozmačkejte (na kaši), přidejte vejce, špetku soli, mák a mouku. Zpracujte těsto, ze kterého na pomoučněné ploše vyválejte váleček o průměru cca 2 cm. Odkrajujte z něj 2 cm dlouhé špalíčky, které vkládejte do vroucí osolené vody. Vařte 4 minuty, poté sceďte a přelijte studenou vodou (aby se noky zatáhly).

4Okapané noky vložte na talíř, posypte čerstvým sýrem, sušenými rajčaty a rukolou. Pokapejte olivovým olejem.

5Recept naleznete na blogu Vařeniště.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.