Rohlik.cz

Váš košík je prázdný.

Domácí chleba s čerstvou řeřichou

Domácí chleba s čerstvou řeřichou
  • 40 minut
  • 1 porce
  • Jednoduchý

1 ×

Není nad čerstvé domácí pečivo

Postup:

1Ingredience zamiste a nechte přes noc, nebo den vykynout pod utěrkou při pokojové teplotě.

2Na maximum (min. 250 °C) rozpalte v troubě litinový hrnec (nebo jinou nádobu schopnou držet teplotu).

3Nakynuté těsto lehce přemiste, posypte moukou a vložte do rozpálené nádoby.

4Pečte 20 minut přikryté a 10 minut odkryté, aby se kůrka chleba vypekla krásně do křupava a do zlata.

5Chleba nechte vychladnout na mřížce. Jakmile lehce, nebo úplně vychladne, ukrojte krajíc – použijte opravdu ostrý vroubkovaný nůž na chleba, abyste lehce prořízli kůrku. Nakonec krajíc potřete Ramou Jednoduše rostlinnou a posypte čerstvou řeřichou.

6Na jarní únavu s řeřichou: Řeřicha příznivě ovlivňuje látkovou přeměnu, a proto je součástí jarních bylinných kúr. Malé lístečky obsahují velké množství chromu, který, kromě jiného, reguluje pocit nasycení. Pokud řeřichu do svého jídelníčku zařadíte pravidelně, nebudeme mít tak silný pocit hladu. Podle lidových léčitelů by ale denní dávka řeřichy pro dospělou osobu neměla překročit jednu polévkovou lžíci. Řeřicha je hodnotná bylinka i pro ty, kteří jsou často vystresovaní nebo vyčerpaní. Řeřicha podporuje dobré trávení, pomáhá při chudokrevnosti, odstraňuje pocit únavy, podporuje imunitu a zvyšuje vitalitu. Výborně pročišťuje krev a zbavuje tělo toxinů. Stimuluje činnost jater, slinivky a žlučníku. Semínka řeřichy seté koupíte v každých zahrádkářských potřebách. Obvykle se doporučuje semínka nasypat na navlhčenou vatu a uložit na libovolný podnos nebo misku. Je důležité udržovat semínka v neustálé vlhkosti. Řeřichu je možné pěstovat také v květináči. Po pár dnech už začnou na světlo světa vykukovat drobné rostlinky. „Úrodu“ sbíráme nůžkami a použijeme na dekoraci, nebo dochucení.

Mohlo by Vás zaujmout