Rohlik.cz

Jahodový crumble s mandlovými lupínky

Jahodový crumble s mandlovými lupínky

1 ×

Crumble je koláč, který se skládá jen ze sladké a voňavé ovocné náplně a křupavého drobenkového těsta na povrchu. Ovoce do něj můžete použít vlastně jakékoliv, které máte po ruce, a jeho příprava je tak jednoduchá, že je hotový dřív, než stihnete říct „drobenka“.

Postup:

1Trochou másla si vymažte zapékací misku (buď použijte jednu větší nebo víc menších jednoporcových). Ovoce omyjte a smíchejte s dalšími přísadami na náplň. Dejte do zapékací misky.

2Rozpusťte si máslo. Smíchejte v misce všechny sypké suroviny na těsto, přilijte k nim rozpuštěné máslo, přidejte jogurt a vypracujte hrudkovité těsto – jednoduše aby vypadalo jako drobenka. Trochu se bude lepit, ale snadno z něj rukama vypracujete takové lepkavé hroudičky.

3Těsto buď rukama nebo třeba lžící rozprostřete na ovocnou náplň a zapékací misku dejte péct do trouby předehřáté na 170 – 180 °C. Pečte než bude těsto z vrchu zlatavé a ovocná náplň bude bublat.

4Pustit se do crumblu můžete ještě za tepla, ale chutná i po vychladnutí. Jahody můžete vyměnit v pozdním létě třeba za třešně nebo švestky, na podzim je moc dobrá jablečná varianta, kde můžete do těsta přidat trochu skořice a místo pomerančového likéru přilít calvados nebo rum.

5Recept naleznete na blogu Provinilý lanýřž.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.