Rohlik.cz

Kynutý dýňový chléb se skořicí

Kynutý dýňový chléb se skořicí

0 ×

Dokonalá podzimní snídaně provoněná skořicí. Chutná nejlépe namazaný máslem.

Postup:

1Z mléka, 1 čajové lžičky cukru a droždí umíchejte kvásek. Ve velké míse (nebo v míse kuchyňského robotu) smíchejte vejce a cukr, přidejte dýňové pyré a melasu. Dobře promíchejte. Přidejte kvásek a opět promíchejte.

2Mouku smíchejte se solí, dýňovým kořením, skořicí a postupně přidávejte do směsi kvásku a vajec, řádně promíchejte. Ručně, nebo v kuchyňském robotu, uhnětejte těsto dohladka (v robotu asi 10 minut). Nakonec vmíchejte máslo nakrájené na kousky a znovu uhnětejte. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte více mouky.

3Uhnětené těsto vložte do velké mísy vymazané máslem. Těsto přikryjte utěrkou a nechte vykynout, asi 2 hodiny. Vykynuté těsto vyndejte na lehce pomoučněný vál a vyválejte do obdélníku velikosti 30 × 40 cm (nebo podle toho, jak máte širokou bochníkovou formu). Na těsto rozetřete změklé máslo. Smíchejte cukr se skořicí a rovnoměrně ho nasypejte na těsto. Těsto pevně srolujte.

4Bochníkovou formu vymazejte máslem a roli těsta do ní vložte. Přikryjete utěrkou a nechte asi 30 – 45 minut kynout. Jakmile je bochník vykynutý, předehřejete troubu na 180° C. Rozšlehejte mléko a vejcem a potřete bochník. Pečte dozlatova, asi 30 – 40 minut.

5Před krájením nechte zcela vychladnout, nejdříve ve formě asi 30 minut, potom na mřížce. Podávejte s máslem nebo jen tak. Výborně také chutná opečený z toustovače.

6O recept se s námi podělila Jarka z blogu Chutě světa.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.