Rohlik.cz

Domácí těstoviny

Domácí těstoviny
  • 60 minut
  • 1 porce
  • Středně těžký

1 ×

Po usušení je můžete darovat jako gurmánský dárek. Jsou výborné a rozdíl hned poznáte.

Postup:

1Těsto můžete zpracovat ručně i pomocí robotu.

2Pokud budete těsto zpracovávat ručně, vsypte mouku do mísy, udělejte v ní důlek, vklepněte do něj vejce a vidličkou postupně rozšlehejte a vmíchejte mouku. Pokud bude potřeba, dolijte po lžičkách trochou vody. Těsto poté přesuňte na pomoučněný vál a hnětejte cca 10 min., aby bylo hladké, pružné a na povrchu lesklé. Těsto přikryjte a nechte 30 min. odpočívat.

3Příprava pomocí robotu. Do mouky postupně vklepávejte jedno vejce po druhém. Vždy čekejte, až se zapracuje a potom přidejte další. Pokud je těsto příliš hrudkovité, přidejte po lžičkách vodu. Pokud je naopak lepkavé, přisypávejte mouku. Těsto vyjměte na vál a hnětejte ještě 2 minuty. Potom ho zabalte a nechte půl hodiny odpočívat.

4Těsto rozdělte na 3 části. Těsto zploštěte a válečkem rozválejte do tenkého plátu na 6–7 mm. Potom ho složte a opět rozválejte, takto postupujte 8×, až ho rozválíte poloviční tloušťku. Poprašte povrch moukou.

5Těsto nakrájejte nožem nebo pomocí stoje na nudle. Prostě do jakého tvaru chcete těstoviny mít. Pokud je budete chtít hned konzumovat, uvařte je krátce ve vroucí osolené vodě. Pokud je budete chtít vyrobit do zásoby nebo někomu darovat vysušte je např. v troubě na 50 °C. Sušené jsou, až jsou zcela tvrdé.

6Množství vyjde cca na 680 g těsta.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.