Rohlik.cz

Rakouský pařený knedlík s vanilkovou omáčkou

Rakouský pařený knedlík s vanilkovou omáčkou
  • 60 minut
  • 4 porce
  • Středně těžký

1 ×

Jestli jste si tuhle specialitu v Rakousku nedali, připravte si jí doma.

Postup:

1Na kynuté těsto si připravte jako první kvásek. Ve vlažném mléce smíchejte droždí s cukrem a nechte chvíli stát. Až se začne tvořit pěna, přimíchejte rozpuštěné máslo a promíchejte.

2V míse smíchejte prosátou mouku se špetkou soli, vejcem a připraveným kváskem. Vypracujte rukama směs do hladkého těsta, stačí vám na to pár minut. Těsto poprašte trochou mouky, přikryjte potravinářskou folií a nechte stát alespoň hodinu na teplém místě, aby mohlo dobře kynout.

3Vykynuté těsto prohnětejte jemně na pomoučněném vále, rozdělte ho na čtvrtiny a vykrajujte z něj postupně kolečka. Do každého kolečka dejte pár lžiček povidel. Opatrně zabalte do tvaru knedlíků a nechte pár minut stát, opět nabydou. Připravte si velký hrnec s vroucí vodou a pařáčkem. Knedlíky vařte cca 15 minut v páře. Během vaření si připravte mák s moučkovým cukrem.

4Nožem vydlabejte vanilkový lusk a spolu se zrníčky a cukrem nechte vařit ve smetaně. Jakmile začne smetana bublat, vypněte plamen a nechte několik minut stát stranou chladnout. Lusk poté vyjměte. V misce si prošlehejte vaječné žloutky. Pomalu k nim přilévejte zchladlou smetanu s vanilkou. A dejte opět zahřát, za stálého míchání vařte do zhoustnutí.

5Knedlíky servírujte zalité máslem, vanilkovou omáčkou a posypané mákem s cukrem.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.