Rohlik.cz

Sushi recepty na tři způsoby

Sushi recepty na tři způsoby

0 ×

Připravte si doma japonské sushi. Temari, Nigiri a Maki rolky.

Postup:

1Rýži dejte do většího hrnce a minimálně 10× propláchněte, aby byla voda čirá. Proplachujte opatrně, aby se zrníčka rýže nepoškodila. Zalijte 2 hrnky studené vody a nechte 10 minut odstát. Poté dejte na sporák a přiveďte k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhněte na minimum a vařte rýži 15 minut do změknutí.

2Uvařenou rýži překlopte do misky ze dřeva, skla nebo plastu – zkrátka materiál, ve kterém se nejrychleji ochladí. Ideálně použijte uzavíratelnou mísu a několikrát rýži protřepejte – častým mícháním by se rýže mohla rozmačkat a nebyla by nadýchaná.

3Cukr, sůl a rýžový ocet smíchejte a rozpusťte v mikrovlnce nebo na sporáku. Vznikne rýžový nálev, kterým přelijte rýži a opět rychlými pohyby protřepejte nebo promíchejte dřevěnou špachtlí, aby se rýže ochutila.

4Mezitím co rýže chladne, vezměte tofu a avokádo a nakrájejte na kousky. Připravte si proužky na rolování maki sushi, srdíčka na temari sushi a silnější plátky na nigiri sushi. Sladkou bramboru je potřeba nejprve uvařit 10 minut v hrnci na páře a poté nakrájet. Nejprve začněte jednoduchým druhem sushi, kterým je bezpochyby nigiri.

5Ruce si namočte do misky s vodou, naberte do dlaní rýži a jemně vytvarujte váleček – pozor, rýži nestlačujte moc k sobě, aby byla stále kyprá. Nigiri můžete zdobit plátky tofu, avokádem, sladkou bramborou a dalšími oblíbenými ingrediencemi. Aby ingredience lépe držely, můžete rýži lehce potřít wasabi. Navrch nigiri můžete přidat tenký proužek řasy nori.

6Temari sushi je chuťově téměř totožné, jenom ve tvaru kuliček, které tvarujte pomocí potravinářské fólie, na kterou nejprve dejte vrchní ingredience, následně rýži a zabalte do fólie. Pořádně utáhněte a vytarujte pevnou kuličku.

7Na přípravu maki sushi nejprve omotejte bambusovou podložku potravinářskou fólií. Nebudete ji muset složitě čistit. Řasu nori rozkrojte na dvě poloviny a položte ji lesklou stranou na šířku na bambusovou podložku. Vezměte do navlhčených rukou rýži, rozprostřete rovnoměrně na řasu a nechte si 1 cm místa nahoře. Doprostřed můžete přidat trošku wasabi. Do spodní poloviny položte oblíbené ingredience na plátky a začněte rolovat. Podložku chytněte u sebe a prvně rychlým pohybem přeložte ingredience a poté už rolujte. Zopakujte klidně třikrát, aby byla rolka utažená.

8Pokud se maki rolka rozpadá, znamená to, že jste dali mnoho rýže nebo náplně. Rolku nakrájejte ostrým nožem na stejně velké kousky. Před každým řezem si nůž namočte do vody, bude se vám lépe krájet.

9Recepty na sushi pro nás připravila Jarmila z blogu Jarmila swet

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.