Rohlik.cz

Kuře pečené v javorovém sirupu s kořenovou zeleninou

Kuře pečené v javorovém sirupu s kořenovou zeleninou

0 ×

Rozhodla jsem se, že si trochu osladím život javorovým sirupem. Můžete ho použít jako sladidlo nebo k přípravě dezertů, ale je zajímavé ho využít i na pečené maso a udělat takovou voňavou, sladko-slanou dobrotu. Kombinace kuřete a kořenové zeleniny není nijak objevná, ale má spoustu variací, a tak pokud vám doma přebývají mrkve, tuřín nebo řepa, je toto ideální recept na zdravou večeři téměř bez práce.

Postup:

1Smíchejte si v mističce tak dvě lžíce olivového oleje s javorovým sirupem. Poměr by měl být 2:3 nebo 2:4, ať to zas není moc přeslazené.

2Kuře opláchněte, odsekněte spodní část křídel a očistěte. Nasolte asi lžičkou mořské soli, především na prsou a zevnitř. Kuře si posaďte do hlubokého talíře, potřete směsí javorového sirupu a nechte tak 15 – 20 minut odležet.

3Rozpalte troubu tak na 180 °C. Očistěte zeleninu, brambory můžete podle typu buď oškrabat nebo jen omýt a péct ve slupce. Všechnu zeleninu nakrájejte na větší kostky. Vezměte si hluboký pekáč, na dno nalijte zbytek olivového oleje a vložte zeleninu. Trochu prohrabte, aby se zelenina obalila olejem, osolte, opepřete a doprostřed na ni položte kuře. Hoďte na vrch snítky tymiánu, podlijte trochou vývaru a dejte péct do trouby. Pečte, občas se jděte podívat (voní to tak dobře, že vám to stejně asi nedá), a pokud by se šťáva vypekla, ještě trochu podlijte vývarem a občas s ní polijte i kuře. Pečte přibližně hodinu, záleží na velikosti kuřete. Kuře by mělo být zlatavé s křupavou kůrkou, ale ne vysušené.

4Kuře rozdělíme na porce, můžeme všechno nechat v pekáči a ten celý umístit na stůl, ať se strávníci poperou. Kořenová zelenina a brambory jsou skvělá příloha, ale klidně si k tomu dejte třeba ještě bagetu nebo jiné pečivo.

5Recept najdete na blogu Provinilý lanýž.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.