Rohlik.cz

“Totoro” nigiri a onigiri sushi

“Totoro” nigiri a onigiri sushi
  • Linda
  • 60 minut
  • 2 porce
  • Středně těžký

2 ×

Chcete servírovat sushi jinak než obvykle? Zkuste to podle Lindy a jejího receptu.

Postup:

1Rýži několikrát propláchněte. Jakmile je voda průzračná, můžete se vrhnout na vaření. Pokud nevlastníte rýžovar, postačí vám i obyčejný hrnec s pokličkou (použijte však o něco méně vody). Rýži zalijte studenou vodou, nechte 5 minut odstát a přiveďte k varu. Poté ihned stáhněte plamen na minimum a nechte dusit.

2Mezitím si připravte dochucovací lektvar, tedy smíchejte ocet s cukrem a solí, a černým sezamem. Rozmixujte na jemný prášek.

3Jakmile se většina vody vypaří, hrnec stáhněte z plotny a dejte stranou. Po 10ti minutách sundejte pokličku, rýži prolijte cukrovým octem a opatrně promíchejte speciální špachtlí nebo vařečkou. Polovinu pak obarvěte černým sezamem. Takto připravenou rýži rozprostřete na prkénko nebo plech a nechte vychladnout.

4Příprava nigiri: z bílé rýže vytvarujte několik malých válečků, které potřete wasabi, překryjte nakládaným zázvorem a převažte proužkem řasy Nori.

5Příprava Totoro nigiri: Z černé rýže vytvarujte oválný tvar, z bílé rýže pak jedno menší kolečko na bříško a dvě úplně malá kolečka na oči. Z řasy Nori vystřihněte ostatní menší dekorace (viz obrázek), na ouška postačí nakrájená jarní cibulka a na hlavičku malý lístek bazalky.

6Příprava onigiri: Jarní cibulku nasekejte najemno, smíchejte s rozmačkaným avokádem a dochuťte sojovou omáčkou, případně wasabi. Malou mističku vyložte potravinářskou folií, naplňte do poloviny bílou rýží a doprostřed vložte trochu náplně. Překryjte další vrstvou rýže a pomocí folie zabalte do kuličky. Přijatelně velké kolečko řasy Nori položte lesklou stranou dolů, trochu ji navlhčete a zabalte do ní rýžovou kuličku. Z rýže a řasy nakonec vytvořte dvě velká očka.

7Recept pro nás připravila Linda z blogu A co teda jíš?

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.