Rohlik.cz

Lískooříšková zmrzlina s čokoládou

Lískooříšková zmrzlina s čokoládou

0 ×

Intenzivní chuť ořechů a k tomu extra smetanová. Možná se stane vaší nejoblíbenější.

Postup:

1Troubu předehřejte na 170°C a lískové ořechy rozložte rovnoměrně na pečícím papírem vyložený pečící plech. Pečte 10 minut nebo dokud se neuvolní ořechové aroma. Nechte vychladnout.

2Potom z nich odstraňte slupku tak, že je budete o sobe třít v papírovém ubrousku (vezměte hrst ořechů). Oloupané ořechy přesypte do mixéru a několikrát zapulzujte, až budou nahrubo nasekané.

3Mléko, 1 hrnek (240 ml) smetany a cukr a sůl smíchejte ve středně velkém hrnci a zahřejte, až začne stoupat pára. Sundejte z plotny, vmíchejte ořechy, přikryjte pokličkou a nechte 2 hodiny odstát.

4Poté v malém hrnci zahřejte zbývající 1 hrnek (240 ml) smetany k bodu varu, sundejte z plotny, přidejte čokoládu, promíchejte, až se smetana rozpustí. Odložte stranou.

5Přes středně velkou mísu dejte velmi jemné síto a přelijte do něj směs s oříšky. Protlačte a vymačkejte co nejvíce směsi mléka a smetany z oříšků. Oříšky vyhoďte Směs, kterou jste vymačkali z oříškové směsi dejte do hrnce a přiveďte k bodu varu. Sundejte z plotny a pomalu do ní lijte ušlehané žloutky a pořád šlehejte, abyste je neuvařili.

6Hrnec vraťte zpět na plotnu a zahřívejte na mírném stupni. Neustále šlehejte, zvláště dno hrnce. Jakmile směs dosáhne teploty 75 – 80°C, sundejte hrnec z plotny. Směs zhoustne.

7Přes hrnec, ve kterém máte rozpuštěnou čokoládu se smetanou dejte velmi jemné síto a přelijte přes něj směs se žloutky. Řádně promíchejte. Přidejte vanilkový extrakt a nechte vychladnout cca 1 hodinu při pokojové teplotě, potom nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici. Až bude směs vychlazená, můžeme ji připravit ve zmrzlinovači podle návodu.

8O recept se s námi podělila Jarka z blogu Chutě světa.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.