Rohlik.cz

Pstruh pečený na bylinkách s mrkvovými hranolky

Pstruh pečený na bylinkách s mrkvovými hranolky

1 ×

Mám moc ráda sladkovodní ryby. Možná proto, že od mala jsem trávila léto v Orlických horách a pravidelně jsme jezdili pro pstruhy do sádek. Ryby byly naprosto čerstvé a grilované nebo pečené chutnaly výborně. Je škoda, že se v Čechách na sladkovodní ryby trochu pozapomnělo, protože jsou chutné, zdravé, pro náš region zcela tradiční a mají bezpočet možných úprav. Já jsem si dnes zvolila pstruhy a asi nejjednodušší úpravu, která mě napadla – pečení v troubě, na másle, s bylinkami.

Postup:

1Ryby nasolte zevnitř i na povrchu, vložte do nich bylinky, pokapejte trochou citronu, pár kapkami olivového oleje a nechte chvíli marinovat.

2Mrkve očistěte a nakrájejte podélně na hranolky.

3Do hlubšího pekáče nalijte trochu olivového oleje a přidejte mrkvové hranolky. Přidejte několik stroužků česneku, několik na větší kusy pokrájených šalotek a trochu zeleninu prohrabte, aby se obalila olejem. Nahoru položte pstruhy, na ně maličko másla, podlijte trochou bílého vína. Pekáč dejte péct do trouby vyhřáté na 170 – 180 °C.

4Ideální přílohou jsou vařené brambory, bramborová kaše nebo pečivo. Recept najdete na blogu Provinilý lanýž.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.