Rohlik.cz

Rizoto s chřestem

Rizoto s chřestem

1 ×

Chřestu je na jaře všude plno. Právě začíná jeho sezona, takže si můžete vybrat z bílého a zeleného chřestu, domácího i zahraničního…Chřest je delikatesa, kterou můžete konzumovat i syrovou. Skvělý je vařený, dá se přidat do různých salátů, skvělá je z něj krémová polévka, výborný je jako příloha k masu nebo jako součást italského rizota, které si dnes udělal Lanýž. Lehké, chutné a hotové skoro hned.

Postup:

1Pokud vaříte z bílého chřestu, omyjte ho a oloupejte od hlavičky dolů a odsekněte tvrdé spodní části. Zelený chřest loupat nemusíte, je měkký. Chřest si svážeme kuchyňskou nití do svazku a uvěříme asi 8 minut ve vodě, kterou ochutíme lžičkou soli, lžičkou a půl cukru a šťávou z půlky citronu. Svazek chřestu vařte nastojato, aby hlavičky zůstaly nad vodou a jen se prohřívaly v páře.

2Po uvaření chřest z vody vyndejte a nakrájejte na čtvrtky – vývar ale nevylévejte.

3V hlubší pánvi si rozpalte olej a na něm do změknutí opečte nakrájenou cibulku. Přisypte rýži a opékejte, dokud nebude rýže rovnoměrně obalená v tuku a hezky lesklá. Podlijte vínem a za stálého míchání vařte, dokud se víno neodpaří. Přilijte vývar z chřestu a vařte, než bude rýže na skus měkká, poté vypněte plamen. Vmíchejte nakrájený chřest, strouhaný parmezán, máslo a důkladně promíchejte. Podle chuti dosolte, dopepřete, ochuťte petrželkou.

4Recept najdete na blogu Provinilý lanýž.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.