Rohlik.cz

Žitný chléb

Žitný chléb
  • Lucie
  • 150 minut
  • 6 porcí
  • Středně těžký

0 ×

Sice si na něj nějakou tu hodinku počkáte, o to víc si jej ale vážíte. A když pak zakrojíte, je krásně nadýchaný a dopečený!

Postup:

1Lžíci kvasnic promíchejte s vodou a moukou, nechte při pokojové teplotě kynout.

2Pusťte do těsta. Smíchejte obě mouky s vodou, přidejte kvasnice, sůl, navíc můžete přidat ořechy a uhnětejte těsto. Přisypávejte mouku, pokud se lepí. Vložte jej do mísy, poprašte další moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Zhruba za hodinu opět prohněťte a nechte kynout na další hodinu. Po hodině znovu prohnětejte.

3Těsto jsem roztáhněte rukama na čtverec a okraje přeložte do středu a vytvarujte kulatý bochník. Ten vložte do ošatky vystlané potravinovou fólií, raději i posypanou moukou, přikryjte utěrkou a dejte opět kynout na 2 hodiny na teplé místo.

4Troubu jsem rozpalte na 250 stupňů. Dolů vložte plech, do kterého vlijte zhruba 100 ml vody. Na další plech překlopte chléb z ošatky, rychle zavřete troubu a pečte. Po 10 minutách snižte teplotu na 220 stupňů a dopečte chléb. Nechte chvíli vychladnout a ještě vlažný ho zabalte do utěrky. Chléb raději krájejte, až bude zcela vychladlý, žitná mouka má tendenci lepit.

5O recept se s námi podělila Lucie z blogu Deliciou blog.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.