Rohlik.cz

Domácí chléb s vločkami a medem

Domácí chléb s vločkami a medem

0 ×

Není zkrátka nic lepšího, než pořádný domácí chleba. A bez domácí pekárny se klidně obejdete.

Postup:

1Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu smíchejte mouku, ovesné vločky, sůl a rozdrobte droždí. V malé misce nebo větším hrnku (cca 0,5 l) ohřejte mléko tak, aby bylo dost teplé, ale nevařilo se. Přidejte máslo a za stálého míchání ho nechte v mléce rozpustit. Vmíchejte med a vodu.

2Směs mléka nalijte do suchých přísad a pomocí hnětacího háku (nebo vařečkou) vypracujte hladké a pružné těsto (cca 10 minut). Pokud je těsto moc lepkavé, přidejte mouku, ale vždy jen po cca 10 g. Pokud je moc hutné, přilijte vodu, po jedné lžičce.

3Uhnětené těsto přendejte do lehce vymaštěné mísy, přikryjte fólií a nechte na teplém místě vykynout až zdvojnásobí svůj objem, cca 1/2 až 1 hodinu. Po vykynutí těsto vyndejte na vál a vyválejte ho obdélníku vel. 10 × 25 cm. Těsto pevně srolujte a bochník vložte do bochníkové pečící formy (vel. 26×11 cm) vyložené pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a nechte 30 – 45 minut kynout.

4Po 20 minutách předehřejte troubu na 180°C a na spodní mřížku v troubě dejte malý hrnec, do kterého nalijte 0,5 l vroucí vody. Jakmile bochník zdvojnásobí svůj objem, potřete ho ohřátým medem a posypejte ovesnými vločkami. Pečete 40 – 50 minut, dozlatova nebo dokud vnitřní teplota chleba nedosáhne 90°C. Po upečení a před krájením necháme zcela vychladnout.

5O recept se s námi podělila Jarka z blogu Chutě světa.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.