Rohlik.cz

Chleba z celozrnné mouky a vloček

Chleba z celozrnné mouky a vloček

0 ×

Pečivo z celozrnné mouky má nízký glykemický index a důležitou vlákninu pro správné trávení.

Postup:

1Ve středně velké míse smíchejte vodu a mléko, přidejte med a droždí. Nechte cca 10 minut napěnit. V míse kuchyňského robotu smíchejte mouky, vločky, přidejte máslo a napěněné droždí.

2Hnětacím hákem robotu uhnětejte pružné a vláčné těsto. Uhnětené těsto přendejte do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a nechte na teplém místě vykynout až zdvojnásobí svůj objem, cca 1/2 až 1 hodinu.

3Po vykynutí těsto vyndejte na vál a vyválejte ho obdélníku vel. 10 × 25 cm. Těsto pevně srolujte a bochník vložte do bochníkové pečící formy (vel. 26×11 cm) vyložené pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a nechte asi 30 – 45 minut kynout.

4Po 20 minutách předehřejte troubu na 180°C a na spodní mřížku v troubě položte malý hrnec, do kterého nalijte 0,5 l vroucí vody. Jakmile bochník zdvojnásobí svůj objem, potřete ho ohřátým medem a posypejte ovesnými vločkami.

5Pečte 40 – 50 minut, dozlatova nebo dokud vnitřní teplota chleba nedosáhne 90°C. Po upečení a před krájením ho nechte zcela vychladnout.

6O recept se s námi podělila Jarka z blogu Chutě světa.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.