Rohlik.cz

Jarní kuřecí prsíčko

Jarní kuřecí prsíčko
  • Koko
  • 40 minut
  • 1 porce
  • Náročný

0 ×

Konečně se rozjela jarní meníčka plná sezónních surovin. Chřest a medvědí česnek jasně vedou nad vším ostatním. Možná budete nuceni postupem času vyměnit medvědí česnek za něco jiného – jakmile začne kvést, nesmí se totiž trhat a navíc stejně během květu ztrácí na síle. Jde ale o chráněnou rostlinu, takže se to s ním musí myslet vážně. Jako alternativu bych navrhovala kombinaci voňavé bazalky a říznější rukoly. Plus klidně do mixéru i jeden stroužek klasického česneku. Ostatní ingredience nechte, jak jsou.

Postup:

1Začneme s pyré. Očistěte petržele, nakrájejte na kousky, orestujte na másle, osolte, opepřete, zalijte vodou a polovinou smetany. Vše přiveďte pod pokličkou k varu a nechte pod ní probublávat minimálně 15 minut.

2Předehřejte troubu na 150 °C.

3Během toho si připravte omáčku. Všechny suroviny prostě rozmixujte, ochutnejte, dochuťte a dejte do lednice.

4Odklopte pokličku z petrželového pyré a nechte už jen odpařit a vyvařit skoro všechnu tekutinu. Potom rozmixujte nebo propasírujte petrželové pyré a přidejte další smetanu podle požadované konzistence, dochuťte a dejte do tepla.

5Očistěte chřest, odstraňte dřevnaté konce a oloupejte ho (bílý skoro celý, těsně u hlavičky můžete už slupku nechat, pokud není špinavá). Připravte si chřest a dejte vařit trochu vody s napařováčkem do klasického hrnce na plotnu, ať můžete za chvíli umístit chřest do páry.

6Vyndejte kuře z lednice, osušte ho, párátkem připíchněte kůži ke špičce masa, aby se nesmrskávala, osolte a opepřete a nechte přijímat pokojovou teplotu. Potom zlehka opečte kuře na směsi oleje a másla na pánvi na střední výkon plotýnky 3 – 4 minuty po každé straně. Kuře vložte do předehřáté trouby a nechte ho tam cca 7 – 10 minut podle jeho velikosti.

7Nyní dejte chřest do páry, bude mu tam stačit 6 – 7 minut podle průměru stonků. Maso vyjměte z trouby a nechte chvilku už mimo pánvičku odpočinout. Chřest můžete osolit, případně opepřit a pokapat lehce citrónovou šťávou a už můžeme servírovat.

8Recept i video naleznete na blogu MENU domů.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.