Rohlik.cz

Vepřová variace

Vepřová variace
  • Koko
  • 230 minut
  • 4 porce
  • Náročný

1 ×

Výborné jídlo pro každou příležitost. Je to sice náročnější na čas a na přípravu, ale stojí to za to. Ideální je začít v sobotu, než půjdete spát, pokud jídlo chcete podávat k nedělnímu obědu. Ale není se čeho bát, je to jednoduché.

Postup:

1Začněte masem. To bude přeci jen potřebovat nejdelší dobu na to, abyste se nad ním následně mohli rozplývat blahem. Maso zatáhněte na pánvi na troše sádla nebo oleje, protože jeho povrch bude mnohem půvabnější a navíc si uvnitř udrží více šťavnatosti. Nejdříve bůček, protože ještě něco pustí, potom plec. Na pánvi musí mít každý kus dostatek místa, aby maso nezačalo pouštět šťávu. Kdyžtak zatahujte postupně na několik várek. Nezapomeňte maso osolit a opepřit.

2Na stejné pánvi pak ještě dozlatova osmažte cibulku (je-li třeba, přidejte ještě tuk), k ní přidejte bylinky a pak také vývar. Jako alternativu můžete použít půl na půl světlé pivo a vodu, ale vývar je prostě nejlepší.

3Do zapékací mísy přeložte plec a zalijte ji tekutinou s bylinkami a vývarem, aby byla úplně nebo téměř celá potopená. Přidejte ještě bobkové listy. Na plec poskládejte bůček, ať měkne v horkém prostředí, pouští tuk směrem dolů, trochu se i opéká shora, ale celý se nemáchá. Přiklopte a může to jít do trouby. Jestliže máte nakoupeno den předem, nechte maso při teplotě kolem 100 °C v přiklopené nádobě po dobu cca 6 až 8 hodin. Odmění se vám neuvěřitelnou měkkostí. Rychloverze pak skýtá stejný proces, avšak 2,5 až 3 hodiny při 150 °C v troubě.

4Teď vše ostatní. Oloupané brambory uvařte vcelku ve slupce do měkka, podle velikosti by jim mělo stačit 25 – 30 minut. Nezapomeňte přichystat klasický hrnec s napařovátkem. A taky opražit strouhanku na sádle (přidávejte, dokud nezmizí hrudky a nebude zas pěkně sypká) a nasekat petrželku.

5Vychladlé brambory nastrouhejte na jemno, přidejte vejce, sůl, všechnu krupičku a polovinu hrubé mouky. Propracovávejte rukama a přidávejte druhou polovinu mouky. Pokud se knédl bude ještě lepit, po trochách přidávejte další mouku a hněťte dál. Rozprostřete polohrubou mouku na alobal nebo potravinovou fólii, položte těsto, zploštěte ho, pomoučněte a snažte se vytvořit maximálně centimetr tlustý obdélník. Posypejte strouhankou a petrželkou, lehce vtlačte a rolujte. Pevně, ale ne pod velkým tlakem, ať zůstane šiška šiškou. Na koncích úhledně zakoncujte a vložte do připravené páry. Záleží tedy na tom, jak velký pařák máte, tomu je třeba knédl přizpůsobit. V páře ho nechte maximálně 15 minut, možná bude stačit 13, kontrolujte povrch. Jak se zjeví náznaky blemcavosti, ven s tím. A na pařáčku nechte chladnout (někde, kde bude větrat i zdola).

6Knedlík nechte knedlem a teď kedlubnové zelí. Kedlubny oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Na jemno nasekejte také cibulku. Tu na másle nebo sádle nechte zezlátnout, přidejte kedlubny, sůl, pepř, kmín, ocet a cukr a po dvou minutách ještě podlijte trochou výpeku. Kedlubny nesmí plavat, ale nesmí být také úplně na suchu. Přiklopte, ztlumte a duste. Někdo raději zelíčko křupavější, jiný kašovité. Podle toho to bude trvat 15 – 30 minut. Kdyby nakonec bylo příliš tekuté, zvyšte teplotu, odklopte a nechte tekutinu odpařovat za občasného míchání. Pak ještě ochutnávejte. Jestli je to mdlé, chce to víc soli, cukru i octa.

7Maso dejte na pekáč, polijte výpekem, který se ještě zredukuje v pěknou šťávu, a dejte do trouby pod gril, postačí pár minut. Chcete-li šťávy víc, doporučuji ji všechnu zredukovat na plotně v rendlíku, pak ochutnat, případně dosolit a vyjmout taky všechny použité byliny.

8Knedlík opečte na sádle nebo na másle, zvolna ze všech stran, aby se prohřál. Buď vcelku, a nebo pokud už vychladl úplně, půjdou nakrájet i úhledná kolečka. Zacházejte s ním při obracení ale opatrně, protože je rolovaný a nedrží tolik jako klasický bramborový při sobě.

9Kompletní postup najdete také ve videu na stránkách MENU domů.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.