Rohlik.cz

Špenátová roláda s ricottovou náplní

Špenátová roláda s ricottovou náplní

0 ×

Lehká roláda s náplní z ricotty je skvělý předkrm nebo svačina. Pro vegetariánskou verzi můžete lososa nahradit sušenými rajčaty.

Postup:

1Na pánvi si lehce na másle orestujte dva nožem rozmáčknuté stroužky česneku a přidejte k nim na jemno pokrájené lístky špenátu. Listy brzy zmenší objem, a když se svaří, vyndejte stroužky česneku, trochu osolte a dejte do misky vychladnout. Poté přisypejte mouku, přidejte tři žloutky. Troubu si předehřejte na 160 °C. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, přidejte do směsi a dobře promíchejte.

2Na větší plech si rozložte pečicí papír a směs na něj rovnoměrně rozetřete do obdélníkové placky. Neměla by být příliš vysoká, stačí 0,5 – 1 cm. Pečte asi 15 minut, než bude placka pevná. Placku vyndejte z trouby nechte vychladnout (pokud byste ji rolovali za tepla, rozteče se vám náplň a to není příliš žádoucí).

3V mixéru si rozsekejte uzeného lososa na jemno, dejte do misky, pokapejte citronovou šťávou a přidejte trochu citronové kůry a opepřete. Vmíchejte ricottu a vymíchejte hladký krém. Do vegetariánské varianty můžete místo lososa použít pokrájená a okapaná sušená rajčata, vynechte citron a můžete přisekat trochu čerstvé bazalky. V tomto případě krém trochu osolte.

4Špenátovou placku si dejte na potravinovou fólii. Krém rozetřete na placku tak, aby od vzdálenějšího okraje byl kousek placky volný. Pomocí fólie roládu zarolujte směrem od sebe tak, aby byla rovnoměrná a pevná. Obalte fólií a dejte na minimálně půl hodiny do ledničky.

5Roládu servírujte pokrájenou na kolečka, poslouží jako skvělý předkrm, případně se zeleninovým salátem jako lehký oběd či večeře. Recept najdete na blogu Provinilý lanýž.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.