Rohlik.cz

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

1 ×

Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo, jedly se s medem na Zelený čtvrtek a často mívají symbolicky tvar provazu.

Postup:

1Do mísy prosijte mouky, přidejte špetku soli, cukr a sušené droždí a promíchejte. Rozehřejte máslo, přilijte mléko, zakvedlejte žloutky a přidejte zrníčka z vanilkového lus­ku.

2Vaječnou směs vlijte do suché směsi a vypracujte těsto. Jestli se bude moc lepit, přidejte trochu polohrubé mouky. Dejte kynout na teplé místo (nejlépe do zavřené trouby). Za půl hodiny přidejte rozinky a minimálně ještě na hodinu vložte zpět do trouby vykynout.

3Vykynuté těsto rozdělte na stejné díly a v ruce utvořte bochánky. Formu na muffiny vyplňte pečícím papírem a vložte bochánky z těsta. Nechte opět na teplém místě vykynout přikryté pod igelitovým pytlem. Rozehřejte troubu na 180°C, bochánky potřete rozkvedlaným vejcem a pečte přibližně 20 minut.

4Polevu vytvoříte smíchání cukru s rumem. Pokud bude moc tekutá, přidejte cukr. Hotové bochánky ozdobte cukrovou polevou do kříže.

5Recept na jidáše pro nás připravila Petra z blogu Kitchen and the city.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.