Rohlik.cz

Domácí houstičky s řeřichou

Domácí houstičky s řeřichou
  • Linda
  • 90 minut
  • 6 porcí
  • Středně těžký

0 ×

Není nad domácí pečivo. Voňavé, nadýchané a čerstvě upečené.

Postup:

1Rozdrobené droždí smíchejte s cukrem a 75 ml vody, zasypte moukou a nechte vzejít kvásek.

2Do mouky vmíchejte sůl, povolený margarín a kvásek. Vodu přilévejte až nakonec podle potřeby. Na vále vypracujte v krásně hladké těsto, což obvykle zabere alespoň 5 minut. Těsto vrátíme zpět do mísy, překryjte utěrkou a dejte na teplé místo na hodinu kynout (mělo by zdvojnásobit svou velikost).

3Vykynuté těsto rozdělte na 6 stejně velkých dílů. Z každého vyválejte dlouhého hada, na kterém zavažte uzel. Konec, který vykukuje vespod, schovejte doprostřed uzlíku Opačný konec, tedy ten vrchní, naopak schovejte dolů. Měla by nám tak vzniknout hezky kulatá houska ve tvaru květiny, nicméně můžete zaplétat i klasicky ze tří pramenů.

4Housky vyskládejte na pečicím papírem vyložený plech, znovu zakryjte a nechte ještě půl hodiny kynout. Troubu mezitím předehřejte na 190 stupňů.

5Vykynuté housky pomašlujte směsí rostlinného mléka a oleje v poměru 1:1, posypejte mořskou solí, kmínem, mákem nebo libovolnými semínky a pečte přibližně 20 minut.

6Avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte s citronovou šťávou, aby zůstalo pěkně zelené. K houstičkám s avokádem se skvěle hodí najemno nakrájená jarní cibulka a sezam. Skvělou variantou je i obyčejný margarín s ředkvičkami a řeřichou.

7recept na houstičky pro nás připravila Linda z blogu A co teda jíš?

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.