Rohlik.cz

Vídeňská roštěná

Vídeňská roštěná
  • Koko
  • 30 minut
  • 2 porce
  • Středně těžký

3 ×

Tahle minutková roštěnka mě v domácím provedení naprosto uzemnila. Doslova. Když jsem dojedla, rovnou jsem se přemístila do horizontální polohy na své sofa. A jediná další aktivita, kterou jsem zmákla, bylo zmáčknutí čudlíku na vysílačce (pozn. takhle se u nás doma říká dálkovému ovládání od TV). Se vší tou smaženou cibulkou to není žádná dietka, ale pokud chcete rychlou, šmrncovní a chuťově úžasnou večeři pro pořádného chlapáka (který se ideálně živí jako dřevorubec), tak tohle je to nejlepší, s čím můžete vyrukovat.

Postup:

1Začněte cibulkou, kterou nakrájejte na kolečka 2–3 mm silná. Ta obalte v hladké mouce a oklepaná kolečka osmahněte v oleji.

2Brambory uvařte, klidně i den předem, pěkně ve slupce, potrvá to podle velikosti cca 20 minut. Nechte vychladnout. Krájejte je na poloviny těsně před tím, než půjdou na přepuštěné máslo na pánev. Osolte je a opepřete. Těsně před podáváním k nim na pánev přidejte ještě čerstvou šalvěj a tymián.

3Maso nezapomeňte lehce naklepat, vlastně stačí jen na něj přitlačit rukou v pěst a učinit ho tak rozložitějším. Na okrajích ho několikrát malinko tu a tam nakrojte, aby se nekroutilo. Maso zlehka obalte v mouce. Flák o výšce 1 cm nechte na jedné straně na pořádně rozehřáté pánvi na přepuštěném másle cca 2 minuty. Z druhé strany postačí už jen minuta, pokud budete chtít mít maso uvnitř ještě alespoň trochu růžové (a já se za to přimlouvám). Maso přendejte na brambory a udržujte teplé.

4Cibulka do základu je nutná. Nakrájejte ji na jemno a dejte smažit na pánev do základu z masa. Nenechte ji zhnědnout, ale změknout musí. Zalijte trochou vína, nechte odpařit, přidejte hořčici a vývar. Zmírněte plamen a vraťte do omáčky maso. Opepřete a osolte až na konci podle slanosti vývaru a podle toho, jak moc se vyvaří. A tím je hotovo.

5Postup výroby přepuštěného másla najdete opět u Koko na blogu.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.