Rohlik.cz

Hovězí hrudí

Hovězí hrudí
  • Koko
  • 170 minut
  • 2 porce
  • Středně těžký

1 ×

Dlouze dušené maso je v české gastronomii hitem poslední doby. Začalo to líčky a pokračuje vším, co má dlouhé vlákno. Moc to nestojí, ale když se k tomu udělá dobrá omáčka a připíše se na jídelníček, kolik hodin maso neúnavně měklo, úspěch zaručen. Tentokrát to padlo na hovězí hrudí.

Postup:

1Dobré je začít s přípravou omáčky asi o 3 hodiny dříve, než máte v plánu dát do omáčky i maso. Na pánvi rozežeňte trochu oleje, přidejte asi 100 g hovězího hrudí, očištěnou a rozpůlenou cibuli, na větší kousky nakrájený pórek, petržel a mrkev. Vše nechte zhnědnout, kousek hrudí dejte stranou, na pánev přidejte česnek, taky protlak a čerstvý tymián, případně petrželku. Přilijte červené víno a přemístěte do většího hrnce ke kousku hrudí (nesolte ani nepepřete). Zalijte vodou, aby zelenina i kosti byly ponořené, přidejte bobkový list a nové koření a tenhle úžasný základ začněte dusit, klidně i 12 hodin.

2Maso nakrájejte na kusy, potřete ze všech stran olejem a na rozpálené pánvi nechte zhnědnout. Potom maso přidejte do omáčky. To se minimálně další 3 hodinky (pokud u něho správně vyžadujete totální poločas rozpadu) bude v pohodě dusit, klidně to tam všechno můžete ponechat i déle.

3Když už je maso měkké, vyndejte ho z omáčky a udržujte stranou teplé. Demi-glace si může v hrnci pobublávat i 24 hodin, těch 6 je prostě minimum.

4Vzniklou omáčku důkladně přeceďte, seberte z hladiny co nejvíce tuku a na maximálním výkonu plotýnky a s otevřeným oknem začněte redukovat na polovinu až třetinu původního objemu, na takovou opravdu poctivou omáčkovou konzistenci. Teprve teď můžete dochucovat solí a pepřem.

5Uvařené brambory rozšťouchejte a vytvořte z nich pyré. Hrášek a pár lístků máty dejte do vroucí osolené vody a povařte asi 4 minuty. Pokud máte čerstvý hrášek, povařte ho o dvě minuty déle než ten mražený. Rozšťouchejte, nastavte bramborovou kaší, dosolte a případně posypejte osmaženou cibulkou nebo slaninou.

6Maso můžete takto dělat i den předem, tím pádem se vám bude dobře odstraňovat po zchladnutí omáčky tuk usazený nahoře. Maso uchovejte v omáčce, druhý den ji nepatrně zřeďte a pomalu pod pokličkou ohřejte. Maso bude ještě měkčí. Detailní postup můžete shlédnout také ve videu u Koko na blogu.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.