Rohlik.cz

Boršč

Boršč
  • Koko
  • 130 minut
  • 6 porcí
  • Středně těžký

1 ×

Hádky kolem pravého ruského, ukrajinského a polského boršče, co do kterého patří a co tam naopak být nesmí, nejsou na místě. Myslím, že ten pravý recept je každý, který používá každá jednotlivá rodina z těchto končin. A tohle je verze, která chutná nám, Kokešům zez Plzně. :)

Postup:

1Maso vložte do studené vody, přidejte polévkové koření (bobkový list, nové koření, pepř) a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, snižte plamen na polovinu. Naběračkou postupně odebírejte pěnu, která se začne na hladině objevovat. Maso takto pozvolna vařte přibližně dvě hodiny, dokud nebude úplně měkké. Po vyjmutí z vody nechte vařené maso chvíli chladnout.

2Připravte si špek a všechnu zeleninu. Bramboru, bílé zelí, celer, mrkev a rajčata nakrájejte na drobné kostičky, zelí na proužky. Špek nakrájejte na malé kousky.

3Červenou řepu položte na alobal, zakápněte trochou olivového oleje, osolte, zabalte do alobalu a pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca hodinu. Potom nechte řepu zchladnout a nakrájejte ji na drobné kostičky.

4Na rozpálené pánvi osmahněte špek, až pustí tuk a smažte ho mírně dokřupava. Přidejte mrkev, celer, cibulku a restujte. Po 5 minutách přidejte červenou řepu, zamíchejte, rajčata a rajčatové pyré, osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte nasekanou petrželku a opět zamíchejte.

5Vývar z masa uveďte do varu. Společně pak do něj přidejte brambory se zelím a nechte vařit cca 15 minut do změknutí.

6Špek a zeleninu z pánve přesuňte k vývaru a ještě pár minut vařte do změknutí.

7Maso nakrájejte na kousky a přidejte do vývaru. Na závěr zasypte posekaným koprem a petrželkou. Servírujte s kopečkem zakysané smetany.

8Video s postupem najdete na stránkách Koko.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.