Rohlik.cz

Žemlovka à la Koko

Žemlovka à la Koko
  • Koko
  • 50 minut
  • 3 porce
  • Středně těžký

0 ×

Recept je pro nepečiče a vůbec začátečníky v oblasti vaření, kteří si netroufnou na nic moc náročného, ale chtějí přeci jen připravit chutný a teplý dezert. I když žemlovku můžete konzumovat i studenou. Finančně se v pohodě vejdeme i do rozpočtu před výplatou. Časově se recept rovná 20 minutám snahy a následným 30 minutám zákazu vzdalování se od trouby na vzdálenost větší než vašeho bytu nebo domu. To jde, ne?

Postup:

1Co se pečících formiček týče, mám mnohem lepší zkušenost s kovovými kroužky (jsou to současně i tvořítka na pyré) a s teflonovými muffinovými formičkami než s formičkami z porcelánu či keramiky. Žemlovka se v nich peče rovnou dozlatova, jednodušeji ztratí přílišnou vláhu, ale na druhou stranu se nepřipeče ke dnu a ke stranám.

2Rozinky nasypte do sklenky s amarettem. Vajíčko rozdělte na bílek a žloutek. 1/2 žloutku dejte do misky s mlékem, přidejte moučkový cukr, promíchejte. 1/2 žloutku přidejte do misky s tvarohem, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, promíchejte. Z bílku ušlehejte sníh a přidejte k tvarohové směsi, opět promíchejte, něžně, pomalu, ale důkladně do jednotné hmoty.

3Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na tenčí kousky, na másle nechte provonět na pánvi pár minut s cukrem a skořicí. Musí pak trochu vychladnout. Přidejte amaretové rozinky.

4Formičky vymažte máslem a vysypte lehce strouhankou a už jen plňte – asi půlcentimetrové plátky rohlíků namáčíme v mléce stejným stylem jako piškoty do kávy při přípravě tiramisu, jen je necháváme v ponoru o pár vteřin déle. Umisťujte je těsně vedle sebe, mezery vyplňte třeba jen půlkou nebo čtvrtkou plátku. Následuje vrstva jablek, vrstva tvarohu a pak ještě… Celkem by měly být 3 vrstvy rohlíků, 2 vrstvy jablek a tvarohu a někam přihoďte i oříšek. Poslední navrchu mají být každopádně rohlíky. Lehce zalijte zbytkem mléka s vejcem a cukrem, pokud něco zbylo… a lehce pokropte amarettem, případně rozehřátým máslem.

5Pečte na asi 180 °C po dobu 25 minut, povrch musí být zlatavý, ale ne spálený. Poté nechte žemlovku trochu vychladnout, ať jde lépe z formiček. Tato doba pečení je uzpůsobená jednotlivým porcím v menších formičkách. Pečete-li žemlovku v lavoru pro 10 osob, počítejte i s 3/4 hodinou a v tom případě doporučuju dát spíš níž než doprostřed výšky trouby, aby se povrch nepálil.

6Jestliže chcete žemlovce přidat i čepičku, mrkněte na blog Koko.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.